Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat. Het derde idee dat we presenteren is die van Lester Blackfield.

Hallo mensen

Hallo mensen, hoe gaat het? Wij gaan in ieder geval nog best lekker, al is het heel raar om niet samen (en luid) muziek te maken. Eind februari hadden we zo’n beetje onze planning voor komend jaar af, maar toen gooide COVID-19 roet in het eten, en konden we onze plannen aanpassen. Toch, we mogen niet klagen. We zijn gezond en hoeven niet van de muziek te leven, dus wat dat betreft is er geen druk. Veel muzikanten en andere creatievelingen zullen het wat dat betreft nu een stuk zwaarder hebben dan wij. Maar goed, we hebben onze plannen aangepast en gaan komende maand vooral focussen op het afmaken van de tracks die we eind vorig jaar hebben opgenomen. En op het schrijven van nieuwe nummers natuurlijk.

Lester Blackfield

ThuisLab

Tijdens onze eerste skype meeting hadden we al besloten om te gaan proberen een soort “live” versies van onze nummers te gaan maken, afzonderlijk van elkaar. Dat zou in ieder geval een leuk experiment zijn, en een manier zijn om op onze socials nog wat van ons te laten horen in deze tijd zonder optredens. 

Een paar dagen later hoorden we over ThuisLab en dat leek een hele mooie kans om wat serieuzer naar de mogelijkheden voor komende maanden te kijken. We besloten een nieuw nummer te schrijven, op te nemen en te mixen. En daarbij een video te maken, allemaal op afstand van elkaar. 

Het nummer

We vonden het heel interessant om te zien hoe verschillend mensen omgaan met de situatie rond het virus. Sommige mensen gaan hamsteren, anderen raken in paniek of steken hun kop in het zand. We hebben geprobeerd het nummer te schrijven vanuit het oogpunt van mensen die op hun eigen, verschillende, manieren omgaan met deze situatie. Normaal spelen we live redelijk harde en up tempo muziek, maar dat vonden we voor dit nummer niet werken. We wilden iets maken wat vooral een sfeer neerzet, een soort vervreemdend gevoel. Met steeds herhalende melodieën en teksten, om uitdrukking te geven aan dat vage “Groundhog day” gevoel dat we onderhand van de quarantaine gekregen hebben. De dagen en weken lijken nu toch wat meer op elkaar dan anders. 
 

Het resultaat

We hebben het nummer geschreven, opgenomen en gemixt in ongeveer twee weken tijd. Tijdens het schrijven hebben we Tamara van den Berg betrokken bij het proces om een idee te vormen voor de videoclip: hoe we met alleen maar telefoons en webcams het idee van het nummer konden overbrengen. Tamara heeft ook de uiteindelijke video gemonteerd. De track is gemasterd door Marcel Caron van Snoet & Smoel, met wie we eerder hebben samengewerkt aan onze eerste tracks die we later dit jaar gaan releasen. De samenwerkingen met Tamara en Marcel waren voor ons een mooi onderdeel van dit proces, net als het contact met 3VOOR12/Friesland en de Popfabryk eigenlijk..

ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project. Lees meer over Lester Blackfield en volg ze via hun Facbookpagina