Nu de hele culturele wereld op z'n gat ligt door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en onze naasten in de samenleving te beschermen, moeten we het creatieve brein aanspreken om in deze nare situatie toch mooie initiatieven op te zetten. Popfabryk doet al vrij snel na de intelligente lockdown een oproep aan Friese makers in de popcultuur om een idee in te dienen, waarbij het de uitdaging is om alleen of in groepsverband - maar dan zonder fysiek contact - een eindproduct te presenteren. Voor het uitvoeren van het project krijgen de makers precies een week de tijd. Op de site van 3VOOR12/Friesland worden de eindproducten gepresenteerd en vertellen de deelnemers hoe het idee tot stand is gekomen en de weg naar het resultaat. Het eerste idee dat we presenteren is die van singer-songwriter Esther de Jong en haar band.

Moeilijk altijd, beginnen... 

Allereerst: Hallo, iedereen uit huis, in deze onwennige tijden waaraan we misschien een beetje gewend beginnen te raken. Ik moet zeggen, ik vind het ergens wel rustgevend dat alles is afgezegd en dat ik thuis zit. Afgezien van de zorg die ik heb over een aantal mensen binnen mijn familie- en vriendenkring, wat er buiten mij om allemaal gebeurt waar ik geen weet van heb en geld, heb ik het wel even prima. 

Afgezien van allerlei optredens die er zijn gecanceld, de EP release die is verplaatst naar een nog onzekere datum, de EP en single zelf die zijn uitgesteld, repetities die nu niet door kunnen gaan, opnamedata die moeten worden verschoven en ga zo nog even verder, proberen we met het team rond Esther de Jong te kijken naar nu en later, ook al staat 'later' nog niet vast. Daarnaast probeer ik zelf te kijken naar hoe ik gebruik kan maken van deze tijd. Heel veel tijd. Persoonlijk ga ik daar even niet op in, maar creatief gezien is er heel veel ruimte ontstaan om te schrijven. Waar ik de afgelopen maanden best last van had; ik kon geen ruimte vinden om nieuwe dingen te maken. Mijn hoofd zat gewoonweg te vol. De afgelopen weken hebben mij die ruimte eindelijk wat gegeven en langzaamaan zijn er nieuwe dingetjes aan het ontstaan.

Oproep Popfabryk

Op het moment van de oproep van de Popfabryk was ik wat met mijzelf in conclaaf over hoe nu even verder met de band. Gezien we ook niet meer konden repeteren en het daardoor op de lijn wat stil was. Ik had wel een idee van wat we konden doen; alvast demo's gaan uitwerken voor het album ná de EP maar dit lag nog wat in mijn onzekere-ideeën-kast. Verder had ik net daarvoor een zangopname naar Esker van de Werken (multi-instrumentalist binnen de band) gestuurd waar hij een arrangement onder had gemaakt. Dus toen Alusein Rosier (mijn drummer) met de oproep in onze groepsapp kwam, hadden we gelijk het idee om met zijn vieren een nieuw nummer op te gaan nemen. Maar dan wel allemaal thuis.

Het idee

Het idee; ik begin met een zangopname (tekst en melodie) en stuur deze door naar Esker. Esker gaat er omheen arrangeren wat hij maar wilt en stuurt alles vervolgens door naar Alusein. Alusein laat zijn ideeën er op los en stuurt het vervolgens door naar Daan van Beijeren (de tweede multi-instrumentalist binnen mijn band. Hoewel Alusein dat eigenlijk ook is maar die houdt zich toch meer bij de drums, haha). Daan vuurt er nog wat op af en stuurt het weer door naar mij. Dat proces herhaalt zich nog een keer en daarna gaan we het zelf mixen. Oh ja, en we maken er gelijk ook even een homevideoclip bij. Want ik hou van video.

Echt heel vet!

Dit ging allemaal heel erg snel en iedereen had hier super veel zin in. Doordat er een klein budget per project beschikbaar was kon ik eindelijk mijn eigen geluidskaart kopen zodat ik thuis ook eens een homestudio kon gaan beginnen. Per dag zette ik ook iets over het proces op social media (Facebook en Instagram) wat een soort vraag was vanuit de Popfabryk ("maak het proces online zichtbaar") en wat er voor heeft gezorgd dat producer Bonne van der Wal mij aanschoot - want hij zag het voorbij komen op de Facebook - en zei dat hij het nummer wel wilde mixen als wij dat wilden. En zo geschiedde! Echt heel vet. Haha. We zijn echt heel enthousiast. 
 

Esther in overleg met Bonne en Esker

Even zien hoor, waar was ik... Ikzelf vond het wel interessant en wat zorgelijk misschien, dat toen we wat verder in het proces kwamen (mixes luisteren en feedbacken, video monteren...) ik toch ook weer kortere nachten maakte en wat stress begon te voelen. De afgelopen tijd ben ik toch erg op mezelf en ik ben over het algemeen niet zo sociaal dus ik vermaak mij op zich best. De dag loopt een beetje door en ik deel 'm in zoals ik wil. Maar in dit proces kreeg ik weer te maken met anderen en had ik het niet meer zelf in de hand en ga ik dan toch weer langer door dan dat ik eigenlijk zou willen. Of ik sta te vroeg op in vergelijking met hoe lang ik doorga, zeg maar. Hoe dan ook, het raakte eigenlijk al vrij snel uit balans. 

Alles valt gewoon op

En ik vind dit wel de tijd ook om dat te onderzoeken. Voordat de Corona-maatregelen in gingen zat ik net in een opgebouwde, drukke tijd met de EP, release, de band en optredens dus dan dender ik wat door en heb ik niet echt door op welke poten ik nog aan het lopen ben, zeg maar. En dan val je in (onzekere) rust waarin ik vroeg opsta, schrijf, eet, wandel, meer schrijf, brei en films en series kijk en dan kom ik weer even in een snelkookpan-project wat op kleine schaal weer even laat zien wat er allemaal bij het artiesten-zijn komt kijken. Niet positief of negatief. Alles valt gewoon op. En ik wil daar even naar kijken.

Door dit project zijn we er als band in elk geval over uit dat we dit blijven doen de aankomende tijd; nummers uitwerken vanuit huis. Het werkte bij dit nummer, Het Tafereel, in elk geval heel goed. We zijn ook steeds verrast over elkaar, wat we toevoegen en wat voor lagen het nummer ineens krijgt.

We gaan dus wat bezig met demo's maken van nieuwe nummers en sturen deze waarschijnlijk ook wel naar Excelsior Recordings, naar Frans, onze producer, zodat hij weet wat wij aan het doen zijn. En dan ooit, wanneer we weer mogen, gaan we dan het debuutalbum opnemen.

De thuisstudio van Daan

Het eindresultaat

Het Tafereel is helemaal nieuw. Twee weken geleden bestond de tekst nog niet, laat staan alles er omheen. En nu is het het eerste nummer dat mensen kunnen beluisteren van Esther de Jong als band. Met groooooote dank aan Daan van Beijeren, Alusein Rosier, Esker van de Werken en natuurlijk Bonne van der Wal. Ik wil de Popfabryk heel erg bedanken voor deze oproep, voor dit idee. Het laat voor mij heel erg zien dat mensen en organisaties zich aanpassen en bezig blijven en blijven ondersteunen. Ik vind dat echt heel mooi. Dank daarvoor.
 

ThuisLab is een initiatief van Popfabryk, in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Makers uit de Friese popcultuur mogen een plan indienen en moeten binnen een week een product aanleveren die op onze site wordt gedeeld en waarbij de maker(s) tekst en uitleg geeft over het idee en de voortgang van het project. Lees meer over Esther en haar band op haar website of volg haar Facebookpagina.