#ETN16: Winter festival voegt tien nieuwe acts toe aan de line-up

Amerikaanse ambient artiest Julianna Barwick en het Japanse Goat komen naar Leeuwarden

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Daar waar muziek, poëzie en literatuur samen komen, daar vindt eens in de twee jaar Explore the North plaats. Decor voor dit festival is de Leeuwarder binnenstad. De (monumentale) locaties zijn minstens zo belangrijk als programma zelf. Even leek het erop dat het festival geen doorgang zou hebben, maar zoals bij elk festival in Friesland dat dreigde te verdwijnen, gaat ook Explore the North dit jaar gewoon door.

Nadat de organisatie van Explore The North eind juli al de eerste acts bekend maakte voor de editie van dit jaar, komt het festival vandaag met nog eens tien nieuwe namen. Met het binnenhalen van Julianna Barwick en Japanse Goat mag het festival twee grote acts aan de line-up toevoegen.

Julianna Barwick maakt al sinds 2006 muziek, maar bekendheid bij een groter publiek krijgt Barwick pas wanneer ze in 2013 het album Nepenthe uitbracht. Een sfeervol album vol soundcapes en engelengezang, dat ze, in Reykjavik opnam met Sigur Rós producer Alex Somers (Jónsi & Alex). Dit voorjaar bracht ze haar derde album Will uit.

Uit Japan komt het freejazzpopdrum'n'bass kwartet Goat (niet te verwarren met hun Zweedse, en al even mystieke naamgenoten). De band debuteert in 2013 met het album New Games. Een plaat vol experimentele jazz met dwarse, maar dansbare accenten. De band speelde afgelopen zomer al op festivals in Scandinavië en België en gaat dit najaar met Deerhoof op tour.

Luwten is de nieuwe band van Tessa Douwstra (o.a. Orlando, Wooden Saints en nog heel veel meer). De band maakt ‘rammelende electro-akoestische R&B pop’. Luwten speelde eerder dit voorjaar al op Grasnapolsky en ging met Eefje de Visser op toer. Het wachten is nu op plaatmateriaal, dit zou binnenkort uit moeten komen.

Naast deze artiesten komen ook de Nieuw-Zeelandse folk zangeres Aldous Harding, noiserockers Bonne Aparte en de Duitse pianist Lambert naar Explore The North, en de Amsterdamse DJ Marcelle komt lekker dwarse plaatjes draaien in Leeuwarden. Schrijver Frank Keizer, de Zuidafrikaan Gert Vlok Nel en Jerry Hormone komen ook naar de Friese hoofdstad, zij nemen dan deel aan het literatuurprogramma. Die laatste twee kennen we ook als muzikant, dus misschien nemen ze hun gitaar wel mee.

---
Explore the North 2016 vindt dit jaar plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 november in de binnenstad van Leeuwarden. Een Vroege Vogel Passe-Partout kost € 27,50 (ipv € 35,-). Vanaf september zijn er ook dagkaarten verkrijgbaar via www.explore-the-north.nl.