Eerste namen Explore the North 2016 bekend gemaakt

Veelbelovende eerste worp namen voor #EtN16

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Daar waar muziek, poëzie en literatuur samen komen, daar vindt eens in de twee jaar Explore the North plaats. Decor voor dit festival is de Leeuwarder binnenstad. De (monumentale) locaties zijn minstens zo belangrijk als programma zelf. Even leek het erop dat het festival geen doorgang zou hebben, maar zoals bij elk festival in Friesland dat dreigde te verdwijnen, gaat ook Explore the North dit jaar gewoon door, iets wat bij ons op de redactie met groot gejuich is ontvangen.

De organisatie kwam vandaag met de eerste namen naar buiten. Zo komt Adrian Crowley, na een succesvol optreden op de vorige editie van Explore the North, dit jaar terug naar Leeuwarden. Hij neemt dit keer echter het Crash Ensemble mee. Uit Egypte komt Islam Chipsy & EEK. Een opzwepend electro­chaabi band uit Caïro, wiens debuutalbum (en live bootleg) Live At The Cairo High Cinema Institute ooit nog omschreven werd als ‘een van de beste live albums ooit’. U bent gewaarschuwd!

Ook singer­songwriter Ben Weaver komt dit jaar naar Leeuwarden. De Amerikaan met acht langspelers op zijn CV is een fervent wielrenner, dus de kans dat hij met de tweewieler naar het festival komt is aanwezig. Wie prima op de fiets zou kunnen komen is The Black Atlantic: de singer-songwriter speelt in Leeuwarden zo goed als een thuiswedstrijd. Op Explore the North brengt hij de voorstelling Somnium, over de grillen van het onderbewuste.

Andere acts die in ovember naar de Friese hoofdstad komen zijn De Kift & Rats on Rafts, een bijzondere combinatie. Maar wie ze live heeft gezien weet dat het werkt, en dan ligt er ook nog eens een album in het verschiet. The Fire Harvest, de band rondom oud We vs. Death drummer en zanger Gerben Houwer zagen we al eerder schitteren in Podium Asteriks en nu komen ze dus terug naar Leeuwarden.

De schrijver die de poster siert is de (Limburgse) A.H.J. Dautzenberg. Dautzenberg heeft een groot hart voor muziek, en zijn jongste project is een crowdfundingcampagne voor een nieuwe filmprijs: Het Brandende Kalf. Het is een prijs voor het filminitiatief dat je blik op de wereld verruimt, verandert of op z’n kop zet.

---
Explore the North 2016 vindt dit jaar plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 november in de binnenstad van Leeuwarden. Een Vroege Vogel Passe-Partout kost € 27,50 (ipv € 35,-). Vanaf september zijn er ook dagkaarten verkrijgbaar via www.explore-the-north.nl.