#Freeze16: De programmeur tipt

De pareltjes van het Freeze festival volgens Titus van 't Veer

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Komend weekend vindt het Freeze Festival weer plaats. Het festival is sinds 1997 hét trefpunt van alles wat in de provincie aan poptalent rondloopt. Indie, pop, rock, hiphop, metal, ska, dance, smartlap... alle soorten bands en alle soorten genres kom je er tegen. Liefhebbers van goede muziek mogen deze avond niet missen! Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien op Freeze? ‘Laat je verrassen’ is voor jou te vrijblijvend? Programmeur Titus Van ‘t Veer zet, speciaal voor 3VOOR12/Friesland zijn muzikale tips op een rijtje.

"Dat we dit jaar maar liefst drie dagen Freeze mogen houden maakt het erg spannend. De line-up van dit weekend is fantastisch geworden met maar liefst zestig acts; voor een absoluut vriendenprijsje natuurlijk. In verband met de overstap naar een nieuwe locatie, format en datum zal het even afwachten worden hoe snel het bij iedereen tussen de oren geraakt: de jaarlijkse 'afsluitende' muzikale popcultuur-borrel, inclusief conferentie over educatie in de popmuziek, internationale meetings en de Friese Popawards. Dat Neushoorn de perfecte plaats is voor Freeze lijkt op voorhand al wel duidelijk. Het pand, de mensen, de sfeer: het voelt goed en passend. We hebben er bijzonder veel zin in!"

De tips van Titus van 't Veer voor het komend Freeze weekend:


"De vrijdag opent Weekend at Waikiki de drie-daagse. Er is lang gewerkt aan een nieuwe plaat en ze zijn amper live te bewonderen geweest de laatste jaren. Maar deze Friese Bries-helden zijn stoïcijns in hun eigen tempo gaan werken aan een nieuw album dat ze op de Freeze-vrijdag presenteren aan het publiek. De eerste video is deze week in premiere gegaan en de gelaagdheid en de sfeer doet denken aan wat David Bowie ons zijn laatste jaren voorschotelde. Ik ben erg positief verrast en vermoed dat het album meer van dit werk gaat bevatten. Ik kan gerust aanbevelen op tijd te zijn bij de presentatie, aangezien de band 200 speciale gelimiteerde previews van het album weggeeft deze avond! Met andere acts als Korfbal, Hilbrandt en de Friese Popawards zijn ze een mooie opener van het weekend!"

De zaterdag is een Freeze-dag zoals we die kennen. Overal in het pand vind je installaties, vertier en muziek in alle genres; van de hardcore naar de indiepop, van de spacerock naar de soulvolle dance. Speciale aandacht voor onze headliners; waar HAEVN zich heeft bekwaamd in de ingetogen en afgemeten spanningsbogen en zuivere popliedjes, gooien hiphop-act De Likt en de licht ontspoorde live-act van Larry Gus alle remmen los. Naar beide optredens kijk ik erg uit; al was het alleen om de nuchterheid van de Friezen wat op de proef te stellen. Als Lowlands, Best Kept Secret, Paaspop etc. voor de bijl gaan, dan moet dat in Neushoorn toch ook wel lukken? Het is overigens opvallend hoe catchy de liedjes van De Likt zijn; onder de laag van absurdistische teksten en malle video's zitten ware oorwurmen. Samen met MAASK en Le Le Radio (met Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig als opruier) is het nachtprogramma erg tof geworden."


"Voor de liefhebbers van ingetogen muziek is de danszaal van Neushoorn omgetoverd tot een soort 'lightroom': alle acts (Tenfold, YVI, Vondeuhx e.a.) spelen hun muziek met rondom ondersteunende visuals. Elk optreden krijgt daarmee een eigen beeldende setting waardoor je je nog meer in de muziek kan verplaatsen. Ik kan ook nog de rock-cave aanraden met een keur van acts in het hardere genre (hardcore, metal, grunge) als ware het een CBGB's of, dichter bij huis; een ronkende Vera-kelderbar. Maar mijn must-see-tip is in ieder geval het speciale optreden van Exitlight Empire op de vroege avond. Van het indierock-bandje van weleer is weinig over; nu wordt er groots gedacht: uitgebreide bezetting inclusief strijkers, koor etc. Het moet meeslepend gaan worden, zoals acts als Muse en Arcade Fire dat ook in zich hebben."

De zondag is dan daadwerkelijk de nieuwe extra dag. Hier proberen we de banden tussen popcultuur en andere genres (klassiek, wereldmuziek, jazz) nader aan te halen. Het is een beetje ambitieus, want soms liggen die werelden nog best ver uit elkaar. Dat hebben we ook gemerkt met eerdere projecten. Niettemin heeft Freeze over de jaren altijd getracht allerlei verbindingen te creeëren (film met popmuziek, slagwerk met dance, blazers met indiepop en media-art met rock). De focus ligt dit jaar een klein beetje op blazers, de hafabra-talenten met SAKS, Ananazz en het grote project Sounds of LWD, waarin meer dan 60 blazers uit allerlei verenigingen samenkomen en een spannend minimal music-stuk gaan spelen. Met Jungle by Night hebben we natuurlijk de perfecte afsluiter voor zo'n dag en voor heel Freeze eigenlijk. De afrobeat-funk band van wereldfaam. Ze hebben alle grote festivals al eens platgespeeld. Van Oerol tot Pinkpop en van Welcome to The Village tot North Sea Jazz.


Als ik toch nog een extra tip mag geven: in het begin van de dag spelen eerst Orist (mooie piano-stukken, voor liefhebbers van Hauschka en Nils Frahm) en daarna Constance Isabelle in de Arena-zaal. De laatste is via de Academie voor Popcultuur inmiddels beland in België, en neemt voor Freeze een bijna compleet Vlaams orkestje van mede-conservatorium-studenten mee. Mooi gearrangeerde liedjes met klassiek instrumentarium.

De zondag is overigens deels overdag; en we hebben hiervoor speciaal ook gereduceerde jeugd-tickets in de verkoop. Met de muzikale opvoeding kan je natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen, en daarmee lijkt de cirkel mooi rond aangezien vrijdag Neushoorn, D'drive en Freeze een congres over educatie in de popcultuur organiseren."

- - -
Freeze Festival vindt plaats van 9 t/m 11 december in Neushoorn, Leeuwarden. Een passe-partout kost €30,- Een ticket voor de Freeze-vrijdag kost €7,50,- en voor de Freeze-zaterdag €17,50,-. Op zondag betaal je €15,- voor je toegangsbewijs. Freeze Festival wordt georganiseerd door Friesland Pop.