#FREEZE16: Friese Popawards 2016

Da Mouth of Madness winnaar Friese Popprijs

Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Denise Janssens ,

Freeze Festival in Leeuwarden is de vinger aan de pols van de Friese popmuziek. Drie dagen lang zijn een keur aan acts van binnen en buiten de provincie op de nieuwe locatie Neushoorn te bewonderen. De vrijdagavond van Freeze Festival is opgebouwd rondom de uitreiking van de Friese Popawards. Deze worden dit jaar voor het eerst tijdens Freeze Festival uitgereikt. Tijdens de avond speelt rondom de uitreikingen een mooie selectie aan acts die een representatie zijn van het huidige Friese popklimaat.

Waar kun je je weekend nou beter beginnen dan op Waikiki? Weekend at Waikiki presenteert tijdens Freeze Festival hun zesde studioalbum Sonar. Ze zijn scheutig met hun decibels. Maar wat wil je, met drie gitaristen gaat het hard. Turn back the time is een rake toevoeging aan hun toch al imposante repertoire en All the Young Dudes is een fraaie knipoog naar de begin dit jaar overleden Bowie. Ze zijn niet alleen vrijgevig met hun decibels, want alle aanwezigen krijgen een speciale editie van hun nieuwste wapenfeit in de handen gedrukt.


Ook Hilbrandt is met nieuw materiaal naar Freeze gekomen. Try-out, staat er op het programma te lezen. Je zou alles wat Hilbrandt doet wel een try-out kunnen noemen in positieve zin. Waar het vorige album nog uit zeemansmuziek bestond, wordt er nu driftig op los geëxperimenteerd met stemvervormers, synthesizers en drumcomputers. Hilbrandt is gespeend van elke vrees voor het onbekende. Toch blijft het een organisch geheel, aanstekelijk en dansbaar. Een prachtig door metronoom voortgedreven auto-tune-nummer over slapeloosheid heeft ons doen geloven: de doorwaakte nachten van Hilbrandt hebben zeker zijn vruchten afgeworpen.


Zoals gezegd staat een groot gedeelte van de avond in het teken van de Friese Popawards. Gastheer Ridzert Souverein roept beurtelings bekende Friese gezichten het podium op om de enveloppen te openen. Met zijn in 360 graden geschoten videoclip bij het nummer Help, help, help heeft Wiebe Kaspers de Omrop Fryslân Klipkar Klip Award weten te verzilveren. Omrop Fryslân-presentator Willem (Wâldpyk) de Vries prijst het stijgende niveau van de  Friese clips. Chai Blaq gaat met de Friesland Pop Talent Award aan de haal en MadNes Festival wint de Publieksprijs.

De uitreikingen van de Friese Popawards worden opgeluisterd door optredens van O, Kutjes, Mundo Park en het voor een Omrop Fryslân Klipkar Klip Award genomineerde Tolls. Vooral Tolls maakt indruk. Met zijn donkerbruine stem en jazzy pianospel geeft deze singer-songwriter een voorproefje van wat we volgende week in Paradiso bij de finale van de Grote Prijs van Nederland van hem kunnen verwachten.

Het Friese songfestival Liet mag uit handen van gedeputeerde Sietske Poepjes de Bernlef Priis in ontvangst nemen, een prijs van provincie Fryslân om popmuziek een stimulans te geven. Maar de man van de avond is Da Mouth of Madness. Deze MC gaat keihard in de housescene. Hij speelde afgelopen jaar op grote festivals als Q-Base en Tomorrowland en stond daarmee voor meer dan een miljoen bezoekers. Voor de jury meer dan genoeg redenen om hem de Friese Popprijs 2016 toe te kennen.

Na de formaliteiten is er tijd om te vieren. Probeer je voeten maar eens stil te houden bij het Groninger Europop collectief PartiBoi. Snerpende gitaren, aanstekelijke elektronische deuntjes, beukende drums en melige teksten. De zwoele bas verleidt het publiek tot dansen.


Korfbal is een nieuwe project van leden van The Homesick, Creepy Karpis en Leon Harms. Het suffe imago dat aan de naam korfbal kleeft, blazen ze in een klap van tafel. Als afsluiter van de avond masseren ze met hun vuige college rock 35 minuten lang de trommelvliezen van het argeloze publiek in het café van Neushoorn. Kijk die Jaap van der Velde eens gaan met zijn Marshall-stack. Geraffineerde akkoorden en zinderende riffs vliegen je om de oren. Kans om in te dutten krijg je bij deze jongens niet. Weg vooroordeel korfbal. Welkom Freeze 2016.