#WTTV15: Intens Alamo Race Track op Blessum

Nederlands origineelste indieband breng vooral nieuw werk

Tekst: Sjoerd Nota | Foto's: Femme von Steel ,

Alamo Race Track is inmiddels een graag geziene gast op de Nederlandse festivals. De band bracht eerder dit jaar sinds lange tijd een nieuw album uit. Op dat album gaat de band verder in haar gedreven zoektocht naar meeslepende intense muziek. Eigenzinnige nummers met verrassende wendingen maken de optredens van Alamo Race Track geen hapklare performances voor een breed festivalpubliek. Toch is een ruime schare liefhebbers op zondagmiddag de bossen van Blessum ingetrokken om de verrichtingen van deze originele Nederlandse band uit de stal van het Excelsior-label te komen aanschouwen. Een fanschare die vanmiddag ongetwijfeld verder is uitgebreid.

HET CONCERT:
Alamo Race Track, Welcome to The Village, Blessum, zondag 19 juli 2015

DE ACT:
Alles bij indieband Alamo Race Track staat in dienst van het liedje. Geen pleasende performances, maar mannen die geconcentreerd en gedreven hun eigenzinnige en gelaagde muzikale bouwwerken vormgeven. De soms zo getergde Voorman Ralph Mulder, getooid met truckerspet, is vandaag in goede doen; met beneveld charisma wint hij na een wat moeizame start de harten van de toehoorders.

HET NUMMER:
De band toont zich zelfverzekerd door publiekslieveling Black Cat John Brown vandaag niet op de setlist te zetten. Het grootse deel van de set bestaat uit nummers van de meest recente plaat Hawks. Ook hier wordt de lijn doorgezet van fraaie samenzang, verstilling en subtiliteit naast de zo kenmerkende hoekige sound van de band. De zelfuitgeroepen hit Everybody Let’s Go heeft de potentie om een Alamo Race Track-favoriet te worden. Het publiek veert echter massaal op bij het bekendere Unicorn Loves Deer, van het gelijknamige vorige album.

HET MOMENT:
Dat aan tal van nummers van de nieuwe plaat van Alamo Race Track de nodige tergingen ten grondslag liggen blijkt wel uit de gemeende, maar vaak onnavolgbare toelichtingen op de herkomsten van nummers door voorman Ralph Mulder. Dit leidt tot soms hilarische reacties uit het publiek wat het ijs tussen de band en het publiek lijkt te breken.

HET PUBLIEK:
Een ruime schare liefhebbers is op zondagmiddag de bossen van Blessum ingetrokken om de verrichtingen van Alamo Race Track te volgen. De band maakt het de bezoekers niet altijd even makkelijk; weinig interactie met het publiek en getergde blikken als de zaken niet gaan, zoals ze gaan moeten. Vanmiddag ziet de band echter kans om het publiek de nieuwe indrukwekkende plaat Hawks in hun harten te doen sluiten.

HET OORDEEL:
Alamo Race Track maakt indruk met een sterke set, grotendeels bestaande uit nummers van de meest recente plaat Hawks. Stuk voor stuk impressionistische kunstwerken met een grote gelaagdheid en diepgang. Ongetwijfeld wint de band vandaag met dit sterke optreden nieuwe fans onder het publiek op Blessum.