#WTTV15: Cairo Liberation Front In Beeld

Hysterisch theedoekenfestijn ontaard in leukste feest van de dag

Tekst: Marije Heida | Foto's: Anna Span ,

Hysterisch. Dat is ongeveer samengevat in één woord een optreden van Cairo Liberation Front. Bij een eerste ontmoeting van dit duo zul je eerst van een afstand de boel bekijken, om vervolgens niet anders dan meegesleurd te worden in de vrolijkheid van het Nederlandse electro chaabi duo. Chaabi betekent 'muziek van het volk' en dat is ook precies wat Cairo Liberation Front uitdraagt. Alles en iedereen moet er collectief aan geloven, ook op Welcome to The Village.

Cairo Liberation Front, Welcome to The Village, Grootegast, zondag 19 juli 2015
In slechts twee jaar tijd zijn er twee Brabanders die het in hun hoofd krijgen een niche in te duiken die electro-chaabi heet. Want tsja, daar zijn er nog niet zoveel acts van in Europa. Of liever gezegd, in de wereld. Twee jaar later zijn ze reeds besproken over de hele wereld door gerenomeerde en gerespecteerde vormen van media zoals The Guardian en New York Times. De formule is als volgt: dj/producer Yannick Verhoeven achter de knoppen, een hyper enthousiaste MC Joep Schmitz springend over het podium, epilepsie-opwekkende visuals, theedoeken, wierrook, wodka en toeters...heel veel toeters. Want daar houdt Schmitz nou eenmaal van.

Al vroeg in het optreden worden handenvol wierrookstokjes aangestoken en uitgedeeld. Lekker voor de sfeer, niet waar? In het publiek overheerst de geur van wiet nog net wat meer, want ook dat zal de sfeer ten goede komen, zullen we maar denken. Ondertussen zijn de eerste luchtalarmen al afgegaan en heeft entertainer Schmitz reeds twee kilometer over het podium afgelegd. Vol enthousiasme bléért hij de arabische teksten mee, hitst hij het publiek nog wat op en verschijnen de eerste tassen met theedoeken. Geen optreden zonder wild gezwaai met deze lappen katoen. Het publiek voorin de tent graait gretig de doeken uit de lucht en is het feest compleet.

Steeds meer mensen duiken de tent in om te kijken wat er allemaal aan de hand is in Grootegast. Nogmaals: wie zonder enige voorkennis het duo hoort en ziet zal niet anders dan met een glimlach op het gezicht elkaar aankijken, niet gelovend dat hier twee Nederlanders staan te performen. 

Omdat het altijd gekker en leuker kan, hebben een paar creatievelingen het lumineuze idee opgevat om een twintigtal theedoeken aan elkaar te knopen tot een groot springtouw. Hilariteit alom, uiteraard. Ook Schmitz ziet zijn kans schoon om het publiek in te springen, letterlijk en figuurlijk. Na dit intermezzo is het tijd voor een slok wodka uit een waterpistool en wordt een prachtig meisje het podium opgetrokken die vervolgens in stijl het nummer Barbie opleukt met haar moves. Tot slot kan het niet anders dan dat het hele podium wordt bevolkt door iedereen die maar wil, aangevoerd door onze eigen Nachtburgemeester van Leeuwarden.