The Pineapple Thief steelt de show

Pop en prog gaan hand in hand

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Tessa Stelpstra ,

Progressieve rock staat er voor vanavond op het programma bij Poppodium Romein. Twee bands in de line-up, die al een behoorlijke naam hebben opgebouwd in de scene. Beide bands hebben nieuwe albums uit en toeren daarmee door het clubcircuit van Europa.

In het voorprogramma staat de Nederlandse band A Liquid Landscape. De band is opgericht in 2009. Zelf schaart deze viermansformatie zich onder de alternatieve progressieve rock. De band bestaat uit Fons Herder (gitaar en zang), Coen Speelman (drumstel), Niels van Dam (gitaar) en Robert van Dam (basgitaar). Deze zomer stonden ze op het Night of the Prog festival in Duitsland en deelde de band het podium met o.a. Crippled black Phoenix, Anathema en Riverside. Sinds kort hebben de progrockers een nieuwe plaat uit met de titel The Largest Fire Known To Men, gemixt door Bruce Soord van The Pineapple Thief

A Liquid Landscape brengt een evenwichtige set van een kleine drie kwartier. De nummers die worden gebracht variëren van stevig naar rustig en vice versa met pakkende midtempo's. Tussendoor zijn er nog wat dromerige instrumentale sfeertjes, wat goed uitpakt in het geheel. De band valt duidelijk in de smaak bij het publiek. Na de laatste klanken die de band laat horen, schreeuwt het publiek luidkeels om een toegift. Helaas zit er geen rek meer in het tijdschema en wordt er plaats gemaakt voor de hoofdact van de avond.  

Geïnspireerd door de muziek van Steven Wilsons' Porcupine Tree begon zanger/gitarist Bruce Soord van de band Vulgar Unicorn, The Pineapple Thief als solo project. Liefhebbers van het project wilden toch wel graag live shows zien, dus besloot Soord muzikanten erbij te zoeken en het niet bij een studioproject te laten. Vijftien jaar later en tien albums verder behoort The Pineapple Thief tot één van de meest productieve bands van Engeland. De bekendste albums uit The Pineapple Thiefs' discografie, Someone Here Is Missing (2010) en All The Wars (2012) mogen nu al worden gerekend tot de prog klassiekers. 

The Pineapple Thief vindt zichzelf bij ieder nieuw album telkens opnieuw uit. Vooral aan de sound is gesleuteld en de benadering van het componeren is in de loop der jaren gewijzigd. In het begin stonden de nummers vooral in dienst van de muziek. Alle ideeën werden in een hoge hoed gestopt, om vervolgens verwerkt te worden tot lange epische nummers. Met het nieuwe album Magnolia, wat tijdens deze tour centraal staat, is er voor gekozen om wat meer richting de pop te gaan. De band anno nu bestaat uit muzikanten Jon Sykes (basgitaar), Steve Kitch (toetsen) en Dan Osborn (drumstel).

The Pineapple Thief opent de set met het nummer What Have We Sown, een intro met een geleidelijke opbouw. Het is een komisch gezicht om te zien dat bassist Sykes gedurende het hele optreden met een koptelefoon op speelt. The Pineapple Thief zet een sterk optreden neer. Het publiek weet zich in te houden met applaus wanneer de wat rustigere passages langskomen, waarbij het soms lijkt alsof het nummer afgelopen is. Tussen de nummers door wordt er 'too much to loose' geroepen, verwijzend naar het album Tightly Unwound. Het nummer zit deze keer niet in de setlist. Zanger/gitarist Soord belooft voor een volgende keer dat wanneer The Pineapple Thief naar Leeuwarden komt, ze het nummer wél spelen. Na een royale toegift van drie nummers bedankt Soord het publiek voor hun aanwezigheid en aandacht.