Serious Record winnaar Friese Popprijs

Verrassingen, chaos en muzikale samenwerkingen kenmerken prijsuitreiking

Tekst: Marije Heida + Marilyn de Beurs | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Het is weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de Friese Popawards. Dit jaar vindt het feest plaats in Poppodium Romein en worden uitreikingen afgewisseld met optredens van Friese talenten. Er worden geldprijzen uitgedeeld voor de beste video, het grootste talent en er is een publieksprijs. Aanvullend wordt de Bernlef priis vergeven en als klap op de vuurpijl; de felbegeerde Friese Popprijs met een waarde van 1500 euro.

Stipt op tijd en vol enthousiasme opent de presentator van de avond de Friese Pop Awards 2014 in Poppodium Romein. Voor drie man en een paardenkop; het publiek is iets minder stipt op tijd. De leegte en rust kunnen de pret voor openingsact Un-Cover, een negenkoppige reggaeband, niet drukken. Al dansend en vol interactie met de aanwezige toeschouwers brengen ze hun zonnige, swingende repertoire, dat je het gure weer buiten spontaan doet vergeten. Hierna is het dan echt tijd is voor de eerste uitreiking. Spanning alom.

Omrop Fryslan Klipkar+ Clip Award

De eerste winnaars van de avond zijn het producer- en songwriter duo Snoet en Smoel. Met de clip van de elektronische track Ascend, slepen ze de Omrop Fryslan Klipkar+ Clip Award binnen. Blij verrast nemen de heren de prijs van 500 euro in ontvangst, want dat de prijs gepaard gaat met een dergelijk bedrag is de heren in alle commotie ontgaan. “Met deze prijs kunnen we wellicht nog zo’n mooie video maken!"

Een stuk voller is de zaal als Emiel Stoffels, frontman van De Hûnekop het podium betreedt met niet meer dan een vol glas bier en een microfoon. Geen gitaar, band, niks. Een USB-stick verzorgt de begeleiding van deze stuiterende rocker, die het prima naar zijn zin lijkt te hebben. Zo prima dat hij laat weten het niet eens te zijn als hij moet ophouden. "Ja, bist gek, niks leatste nûmmer! Hoppa, nog ien!"

Friesland Pop Talent Award

Ontkennen is op dit punt zinloos; Yuko Yuko is hét talent van Friese bodem dezer dagen. Friesland Pop bevestigt dit feit, aan het einde van 2014 met het uitreiken van de Friesland Pop Talent Award aan de eigenzinnige band uit Dokkum. Op de vraag wat ze gaan doen met 500 euro, is er maar één passend en logisch antwoord van zanger en meesterbrein Elias Elgersma: “Heel veel plectrums kopen. Daar kun je er niet genoeg van hebben.” 

Om de zojuist gewonnen award kracht bij te zetten geeft Yuko Yuko een bruisend optreden. De inmiddels volle zaal geniet, dat zie je, en Yuko Yuko geniet ook. De overwinning is Elgersma en consorten gegund want wat is die nieuwe plaat vet en wat staan ze lekker te shinen. Hulde.
 

Bernlef Priis

De Bernlef Priis die voor het eerst tijdens de Friese Popawards wordt uitgereikt gaat dit jaar naar De Hûnnekop frontman Emiel Stoffels. De prijs is in het leven geroepen om projecten, festivals en bands te eren die zich verdienstelijk maken voor de Friese taal in de popcultuur. Hij wordt geroemd door de jury voor het bereiken van een groot publiek met zijn humoristische en duidelijke Friese teksten. Stoffels uit zijn dank voor de cheque van 1500 euro, met de - voor het publiek - fijne woorden: “Rondje voor iedereen!” 
 

En dat rondje wordt ook daadwerkelijk gegeven. Een man van zijn woord, die Stoffels. Naar later blijkt kan dat rondje niet beter getimed zijn, want tijdens het kadootje dat het publiek krijgt na de uitreiking van de Bernlef Priis wil je niet bier hoeven te halen. BlackboxRed speelde Born Free al eens eerder live, maar niet eerder samen met MAASK. En wat een meesterlijke show geven ze weg. Een rauwe, donkere muur van geluid. MAASK fantastisch als altijd, en frontvrouw Eva van BlackboxRed excelleert. 

Tijd voor de Publieksprijs. Wie van de genomineerden sleept de prijs in de wacht en heeft de digitale strijd om de meeste stemmen gewonnen? Serious Record, zegt de beamer. Maar huh, wacht even... Ah, een foutje. Kan gebeuren. Maar wie dan wel?
 

Publieksprijs

Grote verrassing van de avond is de uitreiking van de Publieksprijs aan Psy-Fi. Het vijfdaagse festival dat afgelopen zomer plaats vond bij recreatiegebied de Groene Ster, nabij Leeuwarden. Ruim 12.000 bezoekers genoten - omwonenden wat minder - van een psychedelische trance trip, die hen vijf dagen in een hypnotiserende greep hield. De winnaar van de publieksprijs komt tot stand door publiek dat via de site van Friesland Pop kan stemmen op zijn of haar favoriet.
 
Hierna zorgt Yakumo, als opmaat naar dé Popprijs, er vakkundig voor dat alle voetjes van de vloer geraken. Voetjes met eigenaren die naar het lijkt één grote vriendenclub vormen. Genomineerde bezoekers in verschillende catagoriën, een flinke gunfactor onderling en een berg aan Fries talent kenmerken de avond.
  

Friese Popprijs

Geen tromgeroffel dus, want helaas is de spanning er af door het foutje eerder die avond. Een vreemd moment, maar het zal de winnaar een worst wezen. Serious Record mag zich scharen in de lange rij winnaars van De Friese Popprijs. De recordpoging - het langste concert - en mooie, belangeloze samenwerking tussen D’drive, Podium Asteriks en Poppodium Romein heeft veel indruk gemaakt in Leeuwarden tijdens Serious Request vorig jaar. Projectleidster Sanne Terpstra ontvangt de prijs van 1500 euro. 
"Alle vrijwilligers krijgen een groot knalfeest als dank voor hun inzet!"
 

Een bizarre avond met muzikale samenwerkingen, foutjes en verrassingen wordt tot een mooi einde gebracht door The Cool Quest. De eerdere muzikale samenwerking deze avond is niet de enige. Het minder leuke feit dat zanger Vincent Bergsma van The Cool Quest ziek is, heeft wel een verrassende samenwerking tot gevolg. The Cool Quest jamt de sterren van de hemel en krijgt bijstand van Ico Balt, MAASK en Tzanto Koot. Genieten!