3VOOR12/Friesland Tipt...

Een oude rot, jong talent en een geslepen zangeres

Theo van der Veer ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van schrijver Theo van der Veer.

Jaap Boots: "mijn leven in de fast lane van de popmuziek" + Hoodoo Monks
Donderdag 18 december 2014, Poppodium Romein, Leeuwarden
Jarenlang was Jaap Boots het boegbeeld van de VPRO op 3FM en later op radio 6. Alleskunner Boots ontmoette in die tijd tal van muzikanten in zijn programma’s Einfach Rockmusik en Het Lek/Club Lek. Naast plaatjesdraaier is Jaap Boots een goede interviewer en een zeer begenadigd verteller én muzikant. Al zijn verhalen en anekdotes heeft hij aan het papier toevertrouwd en is onlangs in boekvorm uitgebracht: Donderweg, (vrij vertaald naar het nummer van ‘s mans grote held). Over deze ontmoetingen heeft hij een theatershow vol verhalen en liedjes in elkaar geknutseld, waarmee hij momenteel door het land reist. Dit brengt hem komende donderdag in Leeuwarden. Na afloop speelt het Brabantse bluestrio Hoodoo Monks nog een aftershow. 

Zondag 14 december 2014, Tromp Theater, Leeuwarden
Een middag de beste Friese popsterren kijken en luisteren? Het kan in Tromp Theater in Leeuwarden. Het gaat hier echter wel om de sterren van de toekomst. Met enige regelmaat organiseert Friesland Pop dit jaar de Sunday Sessions. Jonge beginnende artiesten en bands presenteren zich en worden voorzien van feedback door kenners uit het vak. Noem het een soort Idols, maar dan met echte artiesten en louter winnaars. De Sunday Session van komende zondag is alweer de laatste van dit jaar en je kunt zien hoe Zippora Tieman, Dineke Esther, 5 Prosint en Abdomen zich manifesteren voor publiek en ‘jury’.
 
SlikTones presenteert: Elske DeWall
Zaterdag 13 december, Aerden Plaats, Oude Bildtzijl

Het bruisende culturele hart van Oude Bildtzijl heet Aerden Plaats. Een ontmoetingsplaats met en ateliers voor kunstenaars uit de omgeving en ruimtes waar geëxposeerd kan worden. In de bijbehorende Julianakerk worden met enige regelmaat intieme concerten georganiseerd, onder de noemer SlikTones (unieke muziek op een unieke lokatie). Aanstaande zaterdag opent de kerk weer haar deuren om Elske deWall het blijde woord te laten verkondigen. De ene dag staat ze in Luxor Theater in Arnhem en de andere dag weer gewoon op de Friese klei. De singer-songwriter uit Veenwouden werkt momenteel aan een nieuw album, dus waarschijnlijk zullen er tal van nieuwe liedjes op het repertoire staan in Oude Bildtzijl. Een bijzondere en decemberavond ligt in het verschiet en dus allemaal op naar Het Bildt.