#WTTV: Johnnygoody: good, not great

Singer-songwriter piekt, maar nét te laat

Tekst: Wouter Hoogland | Foto's: Jort Klarenbeek ,

Na het angstaanjagende weer van eerder in de middag lijkt Johnnygoody een erg geschikte act om even bij te kalmeren. Helaas kalmeert de muziek net iets te veel, waardoor het moeilijk is de aandacht erbij te houden.

CONCERT:
Johnnygoody, Welcome To The Village, Ravenswoud, zaterdag 27 juli 2013

MUZIEK:
Johnnygoody is het alter ego van Luutzen Dijkstra, een singer-songwriter die zijn leven in Friesland heeft verruild voor het bruisende Berlijn. Zijn debuutalbum ‘Introducing’ laat zich nog het meest typeren door het woord duister. Als invloeden noemt hij zelf Damien Rice en Nick Drake, maar ook meer indie-georiënteerde artiesten als Elliott Smith en Arcade Fire. Het album staat vol met muziek om een glas wijn en een sigaret bij te nuttigen en melancholisch uit het beslagen raam te staren.

PLUS:
Technisch is er niets op de set aan te merken. De treurigheid in de nummers komt op plaat misschien beter naar voren, maar ook in viermansbandformatie wordt de melancholiek duidelijk overgebracht. Vooral tijdens de laatste twee nummers van de set hoor je de kracht van de nummers: een sterke climax en een intiem nummer met bloedmooie harmonieën zijn alles wat Johnnygoody nodig heeft om zijn vaardigheden als songwriter te laten zien.

MIN:
Diezelfde hoogtepunten worden helaas niet vaak genoeg gebruikt om deze set echt memorabel te maken. Vooral het eerste deel kabbelt in een zodanig eentonige manier voort, dat het lastig is om de aandacht er goed bij te houden – al is een deel hiervan te wijten aan de drummer, die constant een gezicht trekt alsof hij elk moment óf in huilen uit kan barsten óf enorm moet niezen. Er is wel meer ruimte voor de harmonieën die het einde van de set zo goed maakten, maar die wordt te weinig benut.

CONCLUSIE:
Ondanks dat het druilerige weer perfect is voor Johnnygoody's muziek, piekt de band te laat. Tegen die tijd is al een groot deel van het publiek verdwenen, waardoor dat net het deel van de set mist dat het meest boeit. Als er net wat meer van die laatste twee nummers in de rest van de show had gezeten, was het wellicht een méér dan goed optreden geweest; nu is de kwalificatie een voldoende.

CIJFER:
7-