#WTTV: De stiekeme genialiteit van Ewert and the Two Dragons

Estlanders overdonderen zonder te overdrijven

Tekst: Wouter Hoogland | Foto's: Jort Klarenbeek ,

Na de uitverkochte show in Podium Asteriks eerder dit jaar zijn de verwachtingen voor Ewert and the Two Dragons hooggespannen – en de Estlanders maken ze moeiteloos waar. De eerste editie van Welcome to the Village had niet beter af kunnen sluiten.

CONCERT:
Ewert and the Two Dragons, Bontebok, Welcome To The Village, zondag 28 juli 2013

MUZIEK:
Mogelijk heeft deze band de meest intelligente muziek van alle acts op dit festival. De twee albums die Ewert and the Two Dragons uit hebben gebracht staan vol slim uitgekiende folknummers met slimme harmonieën, overlappende gitaarpartijen en onverwachte maatsoorten. Dit heeft ze al naar festivals als Lowlands en Eurosonic geholpen.

PLUS:
Er is constant wel iets aan de hand op het podium dat je doet opkijken van verwondering. Of het nou de subtiele maar toch intelligente gitaarloopjes, het verbazingwekkende bereik van Ewert, of de afwijkende, soms zelf polyritmische maatsoorten zijn, elk nummer is interessant. Zo houdt de band gelukkig de hele set vol: het hoge niveau blijft gedurende de show gelijk. De rust die uit de muziek spreekt, wordt voortdurend bewaard. Zelfs tijdens sterk opgebouwde climaxen laat de band zich niet verleiden om (te) hard in de nummers te duiken. Toch blijven de draken onvoorspelbaar, al is het een keer noodgedwongen door een geknapte snaar. Dit geeft ze wel de kans om een nummer te spelen dat zo nieuw is, dat het nog niet eens een naam heeft gekregen – een klein (bijna-)primeurtje voor het Villagepubliek.

MIN:
Vooral in het begin van het optreden lijken de vocalisten in de band wat moeite te hebben met het bereiken van de juiste harmonieën. Af en toe klinken deze dan ook wat rommelig, voornamelijk wanneer Ewert de lage partijen voor zijn rekening neemt. Een enkele keer zwemt er een vreemde eend in de vorm van een kleine gitaarsolo met veel feedback de bijt in, die als licht storend wordt ervaren.

CONCLUSIE:
Ik moet toegeven, dat ik eigenlijk de hoop had dat dit een slechte set zou worden: puur om de woordgrap “draak van een show” te kunnen maken. Voor eens ben ik erg blij dat ik ongelijk kreeg: dit was de afsluiter die deze eerste editie verdiende. Het is bijna onmogelijk dat hier iemand met een slecht gevoel weg is gegaan.

CIJFER:
8.5