#WTTV: DIFF heeft het totaalpakket

Vriendenploeg met stijl

Tekst & foto's: Niels Lahuis ,

American folk-en bluesband DIFF is nog maar een jaar bezig. Sterker nog, Welcome to The Village dient als decor voor het achtste en negende optreden van de band. Geformeerd rond zanger Diff Rouw stond de groep eerder op de dag nog in een yurt van Explore the North. Op Ravenswoud doet DIFF het nog eens dunnetjes over en laat een onbetwiste indruk achter.

CONCERT:
DIFF, Welcome to The Village, Ravenswoud, zondag 28 juli  

MUZIEK:
De american folk en bluesband DIFF bestaat uit muzikanten die hun sporen in de Friese popscene ruimschoots hebben verdiend. Leden van onder andere De Basis, Downbeat Maestros en Nom de Plume staan onder leiding van frontman Diff Rouw sinds een jaar op de planken. De persoonlijke teksten van Rouw in combinatie met de gekozen genres vormen de basis voor een solide geheel.

PLUS: 
Door de vele andere projecten van de bandleden, is DIFF een band die niet regelmatig optreedt. Desondanks heeft de groep in korte tijd een aardige reputatie op weten te bouwen. Er staan namelijk meer mensen bij het kleine Ravenswoud podium, dan bij het tegelijk geprogrammeerde The Deaf in Grootegast. Terecht zo blijkt, want DIFF staat uitstekend te spelen. Toegegeven, het is pas het negende optreden maar het resultaat wordt meer dan bereikt. De sterke, diepe stem van Rouw laat de bezoeker goed luisteren naar de teksten van de zanger en de muziek van de band sluit er haarfijn op aan.

Met name het energieke Life on the Line zorgt voor de nodige swing voor het bescheiden podium. DIFF geeft en het publiek neemt maar al te graag in ontvangst. Het zorgt voor een relaxt geheel, zowel voor als op het podium. Het gevoel voor humor tussen de bandleden draagt daar volledig aan bij. "Oh wacht, we hebben nóg twee nummers", buldert Rouw. "Da's leuk!". Het mag duidelijk zijn dat hier niet zomaar een band staat te spelen maar een vriendengroep met stijl.

MIN:
De stem van Rouw komt soms niet over zoals het zou moeten. Bepaalde toonhoogtes worden niet altijd bereikt. Gelukkig komt daar het gevoel voor humor van de zanger weer om de hoek kijken en je bent zo de schoonheidsfoutjes weer vergeten.

CONCLUSIE:
Dat DIFF slechts enkele optredens achter de kiezen heeft zou je niet zeggen. De band speelt op Welcome to The Village alsof ze al jaren in deze bezetting aan de gang zijn. Wat rest is de vraag hoe DIFF er over een jaar bij staat. De top van de Friese popscene ligt binnen handbereik.  

CIJFER: 
8,5