#WTTV: Weergaloos Daily Bread grijpt de macht

Dreunende thuiswedstrijd op Bontebok

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Marcel Poelstra ,

Daily Bread is terug in Leeuwarden. "Hier begon het voor ons en hier zal het ooit ook eindigen", aldus zangeres Kimberly van der Velden. Voor een volgelopen festivalweide geeft het viertal een imponerend optreden weg. Een set bestaande uit nummers van het vorig jaar uitgebrachte Iterum, afgewisseld met eerder werk in een nieuw jasje, maakt van de show van Daily Bread op Welcome to The Village een ware must see.

CONCERT:
Daily Bread, Welcome to The Village, Bontebok, zaterdag 27 juli

MUZIEK:
Daily Bread komt thuis. Waar in 2008 nog als drietal de Kleine Prijs van Fryslân gewonnen werd, staat er nu een volwassen band met een uniek geluid. De toevoeging van toetsenist Atser Damsma en het stopzetten van de sexy garage dance blijken een goede set. De mix van new wave en synthesizerpop op het vorig jaar uitgebrachte Iterum, brachten Daily Bread al tot Noorderslag en later dit jaar het Sziget festival in Boedapest.

PLUS: 
"We zijn zo zenuwachtig en dat slaat echt helemaal nergens op", roept Van der Velden over de volle festivalweide. De zenuwen blijken inderdaad niet nodig, want Daily Bread staat met vol zelfvertrouwen te spelen. Met name Van der Velden ontpopt zich tot de frontvrouw die deze band verdient. Alleen al haar zelfverzekerde houding bij opkomst is genoeg om de aandacht van het publiek te winnen. Datzelfde publiek wat in grote getallen is op komen dagen en constant in beweging wordt gebracht door het viertal. Nergens is de festivalbezoeker zo enthousiast als bij Daily Bread. De band merkt het en met brede grijns worden de nummers van Iterum overgebracht. Met name de ijzersterke versie van albumopener Allure en het stevig dreunende Silica zijn tekenend voor een imponerende set. Daily Bread claimt de spot van headliner en grijpt volledig de macht. 

MIN:
Is er dan echt niets verkeerds aan het optreden? Moeten we ons echt gaan beklagen over het ontbreken van een synthesizer en dat Silica daardoor nog beter had kunnen klinken? Doen we niet, Daily Bread was epic

CONCLUSIE:
Daily Bread geeft het beste optreden van Welcome to The Village. Geen buitenlandse, aanstormende artiest of een bekende Nederlandse kop, maar het "eigen" Daily Bread.

CIJFER:
9,5