#WTTV: BlackboxRed heeft geen bliksem nodig om het te laten donderen

Hevig noodweer split optreden in twee delen

Tekst: Niels Lahuis (Titel: Jeroen Grendelman) | Foto's: Marcel Poelstra ,

Het optreden van BlackboxRed op Welcome to The Village zal over een aantal jaar nog steeds besproken worden. Het duo is net bezig aan een sterke set wanneer het optreden stilgelegd moet worden wegens aankomend noodweer. Het gehele festivalterrein moet worden geëvacueerd. Een goede zet van de organisatie want het noodweer zet flink door. Na anderhalf uur wachten mag BlackboxRed weer verder en doet dat op sublieme wijze.

CONCERT:
BlackboxRed, Welcome to The Village, Grootegast, zaterdag 27 juli 

MUZIEK:
Grunge duo BlackboxRed is al een aantal jaar een graag geziene gast op de binnenlandse én buitenlandse festivals. Eva van Netten en Stefan Woudstra tourden dit jaar al samen Claw Boys Claw langs alle grote podia in Nederland en kregen onlangs nog de persoonlijke goedkeuring van Triggerfinger drummer Mario Goossens. Begin dit jaar werden in Frankrijk de opnames voor het debuutalbum afgerond. De release voor het eerste BlackboxRed album staat gepland voor september dit jaar.

PLUS:
Normaal gesproken zouden we nu de pluspunten opnoemen van de desbetreffende band. Eerst iets anders. De manier waarop de organisatie van Welcome to The Village is omgegaan met het hevige noodweer is dusdanig goed, dat het extra aandacht verdient. Wanneer het noodweer qua zwaarte niet mee lijkt te gaan vallen besluit men het terrein te evacueren. Op kalme wijze verlaat iedereen het festivalterrein om vervolgens te schuilen voor de storm. Slechts een uur na de harde regen en onweersbuien vervolgt het festival zijn programma en dat is een grote verdienste van de organisatie en haar vrijwilligers.

Terug naar BlackboxRed. Het optreden van het duo kan dus, dankzij het weer, in tweeën gedeeld worden. Los van elkaar zijn het twee totaal verschillende optredens. Voordat de storm Welcome to The Village bereikt, wordt BlackboxRed onder luid gejuich binnengehaald in de benauwde Grootegast. Na de rustige opening wordt al snel The Swallow ingezet en die komt hard aan. Eva en Stefan hebben er overduidelijk veel zin en het uitstekende samenspel van de twee zorgt voor een sterk geheel. Naast het werk van de eerder verschenen EP Battle the Sparrows wordt ook het nieuwe werk van het nog te verschijnen debuutalbum sterk overgebracht. 

Gefrustreerd moeten Van Netten en Woudstra plaatsmaken voor de aankomende storm. Slechts anderhalf uur later staat het duo echter al weer op het podium. Maar het verschil is groot. Waar er in het eerste deel de passie overheerst, zit er in deel twee alleen maar frustratie. De bezoeker profiteert. Die frustratie speelt het duo namelijk op sublieme wijze weg en de kwaliteit van het optreden stijgt. "Fijn dat jullie allemaal heel zijn gebleven", roept Van Netten op verrassend kalme toon de tent in. BlackboxRed speelt de set op sterke wijze af met als hoogtepunten de cover van The Clash' Brand New Cadillac en afsluiter Howling Wolf.

MIN:
Niks. Na zo'n optreden kan je alleen maar respect voor BlackboxRed hebben. 
 
CONCLUSIE:
Een optreden wat nog lang na zal dreunen. BlackboxRed ging de strijd aan met de storm en won. 
 
CIJFER:
9-