3v12FL jaarlijstjes ’16: de keuzes van Clemens Riepma

Nooit eerder had ik gedacht dat Gucci Mane in één van mijn jaarlijstjes zou eindigen

Clemens Riepma ,

De kaarten zijn geschud, de dagen geteld: 2016 zit er bijna op. Om dit bewogen jaar in stijl af te sluiten zullen de redacteuren hun klassieke jaarlijstjes presenteren. Nog één keer zullen ze hun ongezouten meningen over de afgelopen 365 dagen de wereld in slingeren, en kiezen ze hun beste albums, beste nummer, beste optreden én het aanstormend talent voor 2017. Vandaag is redacteur Clemens Riepma aan de beurt om zijn muzikale hoogtepunten van 2016 te delen.

#1: Gucci Mane – Everybody Looking (album)

Na een gevangenisstraf van bijna drie jaar was Gucci Mane op 26 mei dit jaar weer een vrij man. Hij ging direct na zijn vrijlating de studio in en nam in slechts zes dagen het beste album van 2016 op. Mr. Guwop, zoals Gucci zichzelf graagt noemt, klinkt hongeriger en scherper dan ooit tevoren en rapt vooral over geld, afkicken van drugs en het leven in de gevangenis. Het bleef niet bij dit ene goede album: Gucci heeft na dit album nog twee (iets minder) goede albums en enkele EP-tjes uitgebracht waardoor Gucci in een half jaar tijd de hele game heeft ingehaald. 

#2: ScHoolboy Q – Blank Face (album)

Rauwe straatraps met een vleugje humor, dat omschrijft ‘Blank Face’ van ScHoolboy Q het beste. Ondanks dat ScHoolboy Q enkele concessies heeft moeten doen om dit album uit te brengen, is het niet terug te horen in de muziek. Laat je met Q’s gangsterrap meeslepen naar Figueroa Street in LA waar ScHoolboy zijn drugs verkocht voordat hij een succesvolle rapper werd. Gastbijdragen van o.a. Anderson .Paak, Jadakiss en Miguel maken dit album ook nog eens extra goed luisterbaar.  

#3: Kanye West – T.L.O.P. (The Life of Pablo) (album)

Sinds de release van The Life of Pablo in februari heeft Kanye nog meerdere malen gesleuteld aan dit album. Daarom was Kanye’s zevende album in eerste instantie ook niet te koop, maar alleen te streamen. Kanye’s onzekerheden over een imperfect album waren overigens overbodig. Na het experimentele Yeezus uit 2013 heeft Kanye zijn rijmboekje weer gevonden en laat hij zien waarom hij tot de betere rappers op deze aarde behoort. Niemand komt zo origineel en persoonlijk om de hoek kijken als ‘Ye. Daarnaast is dit album tevens een springplank geweest voor rapper Desiigner (bekend van ‘Panda’) en Chance The Rapper. Laatstgenoemde levert trouwens één van de beste coupletten van dit jaar op de openingstrack ‘Ultralight Beam’. 

#4 J. Cole – 4 Your Eyez Only (album)

Dit album is pas begin december uitgebracht maar dingt gelijk mee met de beste albums van 2016. J. Cole staat er inmiddels bekend om dat hij zijn albums vrij geruisloos uitbrengt. Weinig promo, amper featurings gedurende het jaar en dan twee weken van tevoren ineens een aankondiging dat zijn album verschijnt. Dit is hiphop is zijn puurste vorm, aangevuld met live instrumentatie. De songteksten zijn geschreven met het doel om je er meerdere keren naar te laten luisteren om ze te voelen en te snappen. Dit album is niet alleen bedoeld voor je ogen maar valt ook prima te consumeren met je oren. 

#5 Bruno Mars – 24K Magic (single)

Deze single heeft alles: een funky synthesizer, gladde teksten, een overdreven video en Bruno Mars die gebruik maakt van talkbox. Ik zou een heel betoog kunnen schrijven waarom dit het beste liedje is van 2016 – of misschien wel het beste liedje ooit gemaakt – maar ik laat de video voor zich spreken.