3v12FL jaarlijstjes ’16: de keuzes van Chantal de Reijke

"Geen jaarlijstje is bij mij compleet zonder dat er iets Duitstaligs op staat"

Chantal de Reijke ,

De kaarten zijn geschud, de dagen geteld: 2016 zit er bijna op. Om dit bewogen jaar in stijl af te sluiten zullen de redacteuren hun klassieke jaarlijstjes presenteren. Nog één keer zullen ze hun ongezouten meningen over de afgelopen 365 dagen de wereld in slingeren, en kiezen ze hun beste albums, beste nummer, beste optreden én het aanstormend talent voor 2017. Vandaag is redacteur Chantal de Reijke aan de beurt om haar muzikale hoogtepunten van 2016 te delen.

#1: Hurts in Paradiso (concert, Amsterdam)

Vorig jaar bracht het duo Hurts een van de beste albums van 2015 af. Surrender sloot naadloos aan op zijn voorgangers, maar klonk iets lichter. Het wachten op een optreden in Nederland duurde niet lang: in februari deden ze Paradiso aan. En dat overtrof alle verwachtingen en is met stip het beste concert van het jaar gebleven. Zuiver, strak, groots en meeslepend: alles waar Hurts voor staat.

#2: Don Broco in Tolhuistuin (concert, Paradiso Noord – Amsterdam)

De heren van Don Broco werken al jaren langzaam maar gestaag aan een fanbase, ook buiten thuisland Engeland. Dat ze mochten openen tijdens de Europese tour van het mateloos populaire 5 Seconds Of Summer hielp daar ongetwijfeld bij. Al snel keerden de heren terug voor maar liefst twee concerten in Paradiso Noord. De Britten lieten zien niet alleen ijzersterke liedjes te maken, maar ook nog eens moeiteloos elke concertzaal op z’n kop te kunnen zetten.

#3: The Temper Trap – Thick As Thieves (album)

Het heeft even geduurd, maar vier jaar na hun tweede album, mochten we dit jaar eindelijk een nieuw album van The Temper Trap verwelkomen. De band, die ooit doorbrak met Sweet Disposition en daarna weinig meer te horen was op de radio, kreeg na hun tweede album te horen dat een van de oprichters van de band ermee stopte. Daarnaast sloeg album nummer twee niet echt aan en dat alles bracht de band in een kleine crisis. Met dit derde album gaan ze verder waar hun debuutalbum gestopt is, alsof het tweede, titelloze album nooit uitgebracht is. De Australiërs zijn weer terug, en hoe!

#4: Sportfreunde Stiller – Sturm Und Stille (album)

Geen jaarlijstje is bij mij compleet zonder dat er iets Duitstaligs op staat. Hoewel ik aan het begin van het jaar mijn geld had ingezet op het nieuwe album van Tim Bendzko, viel dat lichtelijk tegen. Nee, de eer valt deze keer te beurt aan de vrienden van Sportfreunde Stiller. Sturm Und Stille staat vol met –zoals te verwachten was- eigenzinnige en toch serieuze liedjes over relaties, werken, het leven en dansen.

#5: Mallory Knox – Giving It Up (song van het jaar)

De Britten van Mallory Knox komen volgend jaar met een nieuw album (WIRED, 10 maart), en zijn nu al bezig de fans lekker te maken met een single hier en daar. Giving It Up is een van die singles, en laat duidelijk horen dat de band een andere weg ingeslagen is. De muziek is rauwer en volwassener dan die op de vorige twee albums. Dat belooft veel goeds!