Top/Tip: de vijf liedjes van Tineke 'Tenfold' Hussaarts

Met o.a. Nina Simone, De Staat en The Tallest Man On Earth

Tineke Hussaarts ,

Vanavond staat Tineke 'Tenfold' Hussaarts achter de draaitafels van het 3voor12 Flevoland Café in Poppodium Underground. Hier draait de Emmeloordse singer-songwriter de nummers die haar muzikale carrière gevormd hebben. Als voorproefje licht ze alvast vijf nummers toe: van Bright Eyes en The Tallest Man On Earth tot Nina Simone en De Staat.

Toen ik zestien was mocht ik voor het eerst naar Lowlands en heb ik met een 24-jarige jongen gezoend (sorry mam). Toen ik thuis kwam heb ik mijn Lowlands-crush geprobeerd te zoeken via het internet en het enige wat ik destijds kon vinden was zijn MySpace-profiel(!). Op zijn profiel vond ik What’s A Girl To Do van Cristina, wat echt een megavette track is en mij altijd nog doet denken aan die tijd.

Toen een goede vriend dit naar mij (wederom 16 jaar oud) stuurde was ik direct verkocht. “Dit vind ik iets voor jou,” zei hij. Deze single en de plaat (I’m wide Awake It's Morning) zijn door mij grijs gedraaid. Wat mij inspireert aan Bright Eyes is dat hij raakt met de tekst en overtuiging van zijn liedjes, zonder dat het hogere wiskunde is.

De laatste tijd raak ik zeer geïnspireerd door Nina Simone. Ik had haar zo graag nog live willen zien. Zij was zo ontzettend skilled en daarnaast een superharde werker. Zij helpt mij er weer aan herinneren dat ik nog veel kan/moet leren en repeteren. 

De Staat is gewoon vet goed, origineel en live ook supersterk.

Zijn solo-performance is de beste die ik ook heb gezien. Toen ik hem voor het eerst live zag dacht ik: als ik ooit zo beheerst en met zulke controle/rust kan spelen, dan heb ik écht een hoog niveau bereikt. Dit is het eerste nummer dat ik ooit van hem hoorde.