Diggy Dex rockt Almere met live-band

Ondanks dat er vanavond is gerapt, heeft het weinig met hiphop te maken

Clemens Riepma ,

Zaterdagavond 5 november stond Diggy Dex in Poppodium de Meester. Zijn nieuwe plaat ‘Golven’ is eind september uitgebracht en wordt op deze herfstachtige avond gepromoot in Almere.
‘Golven’ is een vrij volwassen plaat en ondanks dat er veel op wordt gerapt is dit niet een standaard hiphopalbum, maar eerder een verzameling van Nederlandstalige liedjes voor de luisteraar van 25 jaar en ouder. Dit is ook terug te zien in de bezoekers: een gemend publiek dat op een gezellige avond zitten te wachten. En die krijgen ze!

De eerste vrouwelijke aanwinst van Noah's Ark

De avond begint met het vaste voorprogramma van Diggy’s Najaarstour: Linde Schöne. In september bracht Linde haar debuut EP ‘Liefde van de vloer’ uit op het platenlabel Noah’s Ark. Aan haar zijde staat haar vriend en tevens producer Boeboe. Naast de functie DJ is Boeboe deze avond ook ondersteunend op de gitaar voor het akoestische deel van Linde’s set. De eerste vrouwelijke aanwinst van Noah’s Ark begint haar set met ‘Wie van ons is blind’. Boeboe’s kneiterharde productie is het eerste wat opvalt, vervolgens komt Linde’s betoverende stem. De eerste kennismaking is in ieder geval aangenaam en het publiek begint langzaam te beseffen dat ze niet hoeven te wachten met bewegen tot Diggy Dex zijn set begint. 

‘Sorry maar,’ de 2e single van haar EP, wordt ingezet en Linde laat horen dat ze live nog beter is dan op de plaat. Alleskunner Boeboe verruilt vervolgens zijn laptop voor een gitaar en ondersteunt Linde bij het akoestische gedeelte van haar show. Het publiek wordt zelfs getrakteerd op een nieuwe track. Na een welverdiende slok wijn gaat Linde verder en is haar keel weer gesmeerd om de track ‘De club overleeft wel’ op te voeren. 

Beloond met een prachtig lied

Morscha, de naam achter Boeboe, neemt weer plaats achter zijn laptop en start de beat. Met dit soort muziek overleeft de club inderdaad wel. Linde sluit akoestisch af met ‘Ik loop’. Een deel van het publiek vindt het eerst nog nodig om door het liedje heen te praten. Gelukkig onderbreekt Linde haar liedje en vraagt het publiek om totale stilte. De bezoekers worden vervolgens beloond met een prachtig lied. De zaal is inmiddels een stuk gevulder dan het begin van de avond en iedereen lijkt klaar te zijn voor de hoofdact: Diggy Dex.

De Amersfoortse rapper en muzikant wordt aangekondigd door collega rapper en host Skiggy Rapz. Na een korte introductie verschijnt Koen Jansen, oftewel Diggy Dex, op het podium en stelt hij zijn live-band aan ons voor. Albumopener, ‘Wij zijn allemaal gemaakt van hetzelfde’ is ook de eerste track van zijn show en na de eerste klanken is duidelijk dat de live-band een welkome aanvulling is op Diggy’s stem. 

De hoofdrol opeisen

Het eerste hoogtepunt van de show wordt bereikt met ‘Als je valt’. Rappend over zijn grijze haren die bij het vaderschap horen, knikken veel (jonge) vaders herkenbaar mee. Er heerst een positieve sfeer: zowel Diggy als het publiek heeft er zin in. Diggy Dex laat de aanwezige toeschouwers klappen in hun handen terwijl hij de populaire track ‘Ik huil alleen bij jou’ start. Hoewel Ali B niet aanwezig is om zijn deel van de track te doen is dit nauwelijks een probleem. Diggy’s live-band en back-up Skiggy Rapz zorgen ervoor dat niemand iets te kort komt. Skiggy is in sommige gevallen zelfs iets te aanwezig. Gelukkig eist Diggy zijn hoofdrol weer op door van het podium te klimmen en midden in het publiek te gaan staan. Zijn band volgt kort daarop en de show wordt intiem voortgezet vanaf de dansvloer. 

Diggy kondigt aan dat hij de track ‘Laten we dansen’ heeft geschreven voor het kind van zijn zusje. Eergisteren is zijn nichtje succesvol geopereerd aan haar hersentumor in Amerika. Een zichtbaar emotionele Diggy brengt vervolgens de track ten gehore en deelt zijn blijdschap met het Almeerse publiek. De energieke vibe wordt gecontinueerd met het vrolijke ‘Jaar of 4’. Handjes gaan in de lucht en Diggy wordt op figuurlijke handen gedragen. 

Een strakke show

Met ‘Treur niet’ zijn we toegekomen aan het einde van de avond. Zoals Diggy rapt ‘Ik heb alles hier gedaan wat ik wou’ lijkt dit ook van toepassing te zijn op deze avond. De Amersfoortse rapper heeft alles gegeven wat hij kon en is het zoveelste voorbeeld van een muzikant die een sterk album weet te vertalen naar een strakke live show. Ondanks dat er vanavond is gerapt, heeft dit verder weinig met hiphop te maken. Hier staat een zeer goede Nederlandstalige act met liedjes voor iedereen.