Gierende zenuwen bij Kunstbende Flevoland '15 Gierende zenuwen bij Kunstbende Flevoland '15

Welke acts mogen zich opmaken voor de finale in de Westergasfabriek?

, Tekst en foto's: Chantal de Reijke

Gierende zenuwen bij Kunstbende Flevoland '15

Welke acts mogen zich opmaken voor de finale in de Westergasfabriek?

Tekst en foto's: Chantal de Reijke ,

Het was warm en druk in Corrosia Stad, afgelopen zondag. Daar verzamelden 68 acts (bij elkaar zo'n 150 ambitieuze, talentvolle jongeren) zich samen met familie en vrienden voor de Flevolandse voorronde van de Kunstbende. Welke dj's en bands wonnen het goud, en mogen zich daarmee opmaken voor de landelijke finale in de Amsterdamse Westergasfabriek?

De Kunstbende bestaat dit jaar vijfentwintig jaar, dus Kunstbende 2015 is een extra feestelijke editie. Oud-deelnemers mogen terug komen voor Zoete Wraak, maar natuurlijk is er ook de "normale" wedstrijd. De finale is 26 september in Amsterdam: wie daar wil optreden, zal eerst door de voorronde heen moeten komen. In zeven verschillende categorieën strijden jongeren om het gouden beeldje van de Kunstbende. Goud betekent: door naar de volgende ronde. 
 
Verspreid over verschillende blokken en verschillende zalen kunnen de jongeren uit de provincie hun kunsten laten zien op het gebied van dans, DJ, fashion, film kunst, muziek en taal. Omdat een deel van de categorieën tegelijk loopt, kun je helaas nooit alles zien. Misschien maar goed ook, want met zoveel deelnemers zou één dag nooit genoeg zijn.

Als er één ding bewezen wordt vandaag, dan is het wel dat Flevoland talent genoeg heeft. Toch zit er tussen de acts soms nog veel niveauverschil. Bij sommige zie je de zenuwen bijna letterlijk door het lijf gieren, terwijl anderen als een ervaren artiest op het podium staan. De jury's krijgen het moeilijk. Hoewel de categorieën goed verdeeld zijn, blijft het zelfs binnen de disciplines appels en peren vergelijken. Van ballet tot popping, en van punkbandjes tot singer-songwriters op de piano. Hoogtepunt op het muziekpodium is afsluiter The Creeps, die door de presentatoren en het publiek zelfs aangemoedigd wordt om langer te blijven spelen dan de bedoeling was. 
 
Rond half vijf lopen alle zalen leeg om zich bij het muziekpodium te verzamelen. Daar komt het hoge woord eruit. De band Support Act mag het gouden beeldje voor Muziek in de kast mag zetten (de helden van The Creeps krijgen de tweede plek), terwijl het duo Groundshifters wint in de categorie DJ. Kasper Jongejan heeft met zijn expositie het meest succesvol wraak genomen en gaat dus met de prijs van Zoete Wraak naar huis. Quint den Enting wint in de categorie Film, bij dans gaat de prijs naar de groep Surprise. Merel van den Evertuin mag voor haar modecollectie de prijs voor Fashion in ontvangst nemen, Gijs Wesdorp scoort het best bij de Expo en Yaïra van Nielen eindigt op de eerste plaats in de categorie Taal.
 
Deze finalisten gaan 26 september de provincie verdedigen tijdens de landelijke finale in de Westergasfabriek in Amsterdam. Voor die tijd neemt de Kunstbende ze mee naar het finalistenweekend voor onder andere workshops van de bijbehorende categorie. Winst op de finale kan de muzikanten een plek op Indian Summer Festival 2016 opleveren, de theathermakers mogen tijdens het Oerol 2016 optreden, en de winnaars van de categorie DJ mag draaien tijdens Mysteryland 2016.
 
Een warme, maar geslaagde editie van de Flevolandse voorrondes van de Kunstbende.  Het had misschien nog iets meer feest kunnen zijn, maar slecht was het zeker niet. Van een aantal deelnemers gaan we vast nog wel meer horen.
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland