Falco Benz eigenwijs en in controle dankzij de toetsen Falco Benz eigenwijs en in controle dankzij de toetsen

Magnetron Music-dj draait 'wel eens een plaatje', maar speelt alles liever live in

, Tekst: Sebastiaan Vente

Falco Benz eigenwijs en in controle dankzij de toetsen

Magnetron Music-dj draait 'wel eens een plaatje', maar speelt alles liever live in

Tekst: Sebastiaan Vente ,

Na festivals als Best Kept Secret en Into The Great Wide Open te hebben veroverd, komt Falco Benz aanstaande zaterdag naar de 3voor12 Clubavond in De Meester. De Magnetron Music-artiest wordt vaak in het hokje 'dj' gestopt, maar speelt liever op zijn analoge synths dan dat hij platen draait. 'Waarom ik mijn muziek live inspeel? Nou, omdat ik het kan.'

Hoe was het om bij de Jeugd van Tegenwoordig in het voorprogramma te staan?
De optredens waren sowieso leuk. Als voorprogramma bij De Jeugd van Tegenwoordig heb ik veel ervaring kunnen opdoen met solo spelen. Je staat toch vaak voor zo goed als uitverkochte zalen. Dat was goed om te doen. Daarmee stapte ik over een bepaalde drempel heen en deed ik ervaring op. Erg leuk en leerzaam. Het is daarnaast grappig om met die jongens op stap te zijn. Ze nemen graag de mensen met wie ze werken op de hak. Dat kan erg grappig zijn als jij zelf niet tot die mensen behoort. Mij hebben ze ook wel eens op de hak genomen, maar ik ken ze ook best wel redelijk. Er gebeurt veel gekkigheid. 
 
Is er een verschil tussen een groot festival en kleine zaaltjes?
Het valt wel mee. Wat ik belangrijker vind is dat het goed gevuld is. Dan gaat het makkelijker. Als er in een zaal waar duizend bezoekers inpassen slechts honderd man staat wordt het lastig. Als het maar lekker druk is naar verhouding met de zaal die ik speel. Een gevulde zaal van tweehonderd man, of een grote menigte bij een festival vind ik allebei leuk om te doen. Ik maak natuurlijk een soort dance muziek. Dan is het alleen belangrijk voor mij dat de mensen het prettig vinden om te dansen.

Live speel je zelf nog veel in, daar waar een DJ meestal gewoon plaatjes aan elkaar draait. Waarom?
Nou, omdat ik dat kan. Als ik het kan dan denk ik ook van: laat ik het dan maar doen. Ik ben meer een muzikant dan een DJ. Van oorsprong ben ik een toetsenist. Van daar uit schrijf ik ook mijn muziek. Ik doe graag live shows. Echt spelen is mijn manier van optreden. Daarin onderscheid ik mij van het DJ zijn. Ik draai wel eens plaatjes. Maar echt op de toetsen spelen vind ik leuker. 
 
Waar haal je de inspiratie voor je zomerse beats vandaan?
Ik heb een voorliefde van majeur akkoorden en mooie, jazzy klanken. Daar word ik vrolijk van. Ik sta zelf ook best positief in het leven, dus houd ik niet echt van sombere muziek maken. Warme klanken vind ik fijn. Harde metalige geluiden passen niet goed bij mij. Stevie Wonder is in dat opzicht een inspiratie voor mij. Hij gebruikt veel warme synthesizers en fijne jazz akkoorden. Wat ik ook tof vind is Totally Enormous Extinct Dinosaurs. Dat is niet per se heel vrolijk, maar ook niet zwaar op de hand. Ze gebruiken van die bliepjes en GameBoy-geluidjes. Daar kan ik wel van houden. Een beetje opgewekt en licht van aard.
 
Waar luister je verder zelf nog naar?
Echt van alles. De Beach Boys bijvoorbeeld. Best veel nineties en 2000 hip-hop. Oude Mobb Deep, Nas. Veel jazz en soul dingen. Metronomy vind ik een hele leuke groep, daar luister ik heel veel naar. Braziliaanse muziek vind ik ook tof. Dat is lekker vrolijk, en het percussive daarvan heb ik echt wat mee. Vooral het oude Braziliaanse uit de seventies vind ik tof. Seventies soul luister ik ook, zoals Curtis Mayfield.
 
Je speelt tevens toetsen bij Benny Sings, Giovanca en Kyteman. Wat is het verschil tussen solo en met een band op het podium te staan?
Ik geniet wel van het alleen staan. Ik mis soms wel het samenspelen. Die interactie met andere muzikanten is ook leuk. Dus het is wel weer leuk om met Benny Sings te spelen, zodat je op elkaar kan reageren. Het is spannend om in je eentje het podium op te gaan. Ik ga graag die spanning aan. Het is ook lekker om je eigen keuzes te kunnen maken. Elke show bepaal ik zelf wat ik ga doen. In dat opzicht ben ik een beetje een controlfreak en een eigenwijs type. 
 
Dat je eigenwijs bent komt ook wel terug in je muziek. Het is geen conventionele dancemuziek.
Nee, dat heeft ook weer te maken met dat ik mezelf zie als muzikant en niet als DJ. Ik sta niet al jarenlang door platenbakken alle white labels te zoeken. Ik hoor iets, en als ik dat tof vind neem ik dat mee. 
 

Falco Benz is op zaterdag 16 mei een van de headliners op 3voor12 Flevolands' Club-avond in Poppodium De Meester. Kaarten kosten 5 euro in de voorverkoop en 8 euro aan de deur. Kijk hier voor meer info en tickets.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland