Assorted Travellers geeft startschot voor de lente met EP-release Assorted Travellers geeft startschot voor de lente met EP-release

Indiefolkers vertalen Franse magie moeiteloos naar De Meester

, Tekst: Lennart van der Burg, foto's: Chantal de Reijke

Assorted Travellers geeft startschot voor de lente met EP-release

Indiefolkers vertalen Franse magie moeiteloos naar De Meester

Tekst: Lennart van der Burg, foto's: Chantal de Reijke ,

In augustus 2014 vertrok de Almeerse indiefolk-band Assorted Travellers voor enkele weken naar Bretagne, om daar zijn debuut-EP op te nemen. Het resultaat is nu eindelijk te horen op 'Wild Heart', die zaterdag 14 maart op feestelijke wijze gepresenteerd werd in een volle De Meester. De Flavourland-winnaars staan zichtbaar genietend op het podium, en weten de Franse magie moeiteloos te vertalen naar de Almeerse popzaal.

Aan zanger Mits de eer om de avond te openen. Vanavond gaat Mits voor een meer intieme set en staat hij alleen met gitarist Niels op het podium: overige bandleden Mariëlle en Jonathan bereiden zich beiden namelijk voor op hun Assorted Travellers-show. Dat lijkt verder geen invloed te hebben op Mits: hij is goed bij stem, heeft een fijne flow (lichtelijk vergelijkbaar met Pete Philly) en brengt opbeurende teksten. 

Daarmee heeft Mits de formule voor de perfecte zomerhit in handen, al raakt hij soms nog wat verstrikt in zijn eigen teksten. De oplossing heeft Mits echter al paraat: ‘Veeg alle regels weg en zie wat er gebeurt,’ zingt hij zelf. Als hij wat vrijer wordt in het tekstschrijven, poept hij de komende maanden zonder twijfel drie dikke zomerhits uit.
 

Vliegend uit de startblokken

Assorted Travellers heeft er duidelijk zin in vanavond. Niet alleen staan ze verrassend snel na Mits klaar op het podium: ook muzikaal gezien vliegen ze uit de startblokken met Joy Shall Be Yours. Een vrolijk en bemoedigend begin, waarmee het Almeerse vijftal (vanavond bijgestaan door toetsenist Satish) een vervroegd startschot voor de lente geeft. Dat het publiek bij de eerste de beste kans begint mee te klappen, bewijst dat dit enthousiasme gedeeld wordt.

De band komt daarna met ‘een nieuwe tune’: Mountain Eyes, dat met zijn broeierige en onheilspellende intro in de verte doet denken aan Fleetwood Mac’s The Chain. Zanger Alexander neemt het publiek met Wild Horses (afkomstig van EP Wild Heart) vervolgens mee naar Frankrijk, waar hij tijdens een roadtrip ging druivenplukken. Hoewel het een van de rustigere nummers van de EP is, kan je aan hoe hard Jonathan en Alexander hun gitaar aanslaan zien dat het menens is. Het meest gehoorde kritiek tijdens 3voor12 Flevolands’ exclusieve luistersessie (dat de EP op Gipsy Woman na te kalm was) kan zodoende direct de prullenbak in.
 

Spanning en chemie

Assorted Travellers neemt met Annie wat gas terug, maar het publiek leeft weer op bij Johnny Cash and June Carter-cover Jackson. Hierbij blijkt hoeveel de band – ooit begonnen als duo Del Prado & Mr John – gegroeid is als vijftal. Alexander geeft met zijn hese stem nog een zwoele twist aan Cash’ teksten, maar wordt vervolgens weggeblazen door de gouden strot van achtergrondzangeres Mariëlle. Dat is mooi om te zien: waar Mariëlle eerst op spaarzame momenten leek te worden ingezet, is er nu een voelbare spanning en chemie tussen de twee vocalisten – iets wat extra onderstreept wordt bij het meer gevoelige Minding Nobody.
 
Intussen wordt er vrolijk geproost op de geboorte van Assorted Travellers’ debuut-EP. De feestelijke stemming die tussen de nummers door op het podium heerst, blijft soms tíjdens de muziek nog wat nazingen in de zaal. Net als tijdens de Flavourland-finale speelt Assorted Travellers echter onverstoorbaar verder: door het vele samenspel is de solide groep amper van zijn stuk te brengen.
 

Van harde shit tot toegift

‘Het is tijd voor de harde shit,’ zegt Alexander voordat hij Gipsy Woman inzet. Het nummer is niet alleen een favoriet van het publiek, maar ook van de band: opgetogen ramt drummer Joachim op zijn cajon. Het vijftal stoot zo op gecontroleerde wijze door naar het eind van de set. Soms gaat Assorted Travellers nog iets te beheerst met zijn krachten om en zou het best de teugels mogen laten vieren, om het geheel iets meer pit te geven. Maar na twaalf liedjes vraagt het publiek terecht om een toegift – en dat zal het krijgen ook.
 
Een klein jaar geleden gingen vijf Almeerders samen op reis naar Frankrijk en kwamen ze terug met EP Wild Heart. Dat Assorted Travellers in de tussentijd keihard heeft gewerkt en zoveel mogelijk heeft gespeeld, is te horen en te zien. Het vijftal staat zichtbaar genietend en trots op het podium, blij om aan het thuisfront te demonstreren wat het kan. Nu maar hopen dat het vijftal niet te lang in Almere blijft hangen en deze zomer zoveel en zo ver mogelijk gaat reizen: dan komt het met het langverwachte debuutalbum (dat nu niet meer kan uitblijven) ongetwijfeld goed.
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland