De Lowlands '15 tips van Kilian Kayser De Lowlands '15 tips van Kilian Kayser

'Courtney Barnett is bij deze al vastgesteld als het hoogtepunt van Lowlands '15.'

, Kilian Kayser

De Lowlands '15 tips van Kilian Kayser

'Courtney Barnett is bij deze al vastgesteld als het hoogtepunt van Lowlands '15.'

Kilian Kayser ,

Er zijn weinig festivals waar het zo moeilijk keuzes maken is als op Lowlands. Naast dans, theater, literatuur en wetenschap staan er meer dan honderdvijftig muzikale acts op het festival. Om ervoor te zorgen dat je als bezoeker zowel de bomen als bos blijft zien tipt de 3voor12 Flevoland redactie acts die je dit jaar zeker niet mag missen. Met vandaag redacteur Kilian Kayser, die de programmering van de kleinere tenten is ingedoken en heeft ontdekt dat daar muzikaal het beste gebeurt. Van kolkende moshpits in de Charlie naar het dolle Dollkraut in de X-Ray tot elektronische salsa in de Lima.

Fuzz, Vrijdag 18:10 - Charlie

Ty Segall is de grootste en de drukste garage-rocker van deze eeuw. Elk half jaar, of als je goed oplet elke maand, duikt er weer een nieuw album op met zijn naam in de credits. Bij het optreden op Lowlands zal hij achter het drumstel duiken en de hardere nummers van zijn band Fuzz de zaal in slingeren. Eind oktober komt er een tweede album van de band uit en de eerste singles maken duidelijk wat we op Lowlands kunnen verwachten: harde drums, scherpe zang en vooral veel fuzz. Voor fans van sterke nummers en kolkende moshpits. 

La Sra. Tomasa, Vrijdag 21:00 - Lima

Naar de Lima gaan is nooit een slecht idee. Op het podium staan namelijk óf hele goede muzikanten die net beginnen door te breken óf de leukste feestbands van het festival. La Sra. Tomasa is er een van het laatste soort. De band uit Barcelona beschrijft haar eigen muziek op Facebook als Latin/ Drum’n’Bass/salsa/dubstep/electro. En om eerlijk te zijn kon het niet duidelijker worden omschreven dan dit. De meest dansbare elementen van elk genoemde genre worden door de band omarmt en vertaald naar nummers met het hoogst mogelijke feestgehalte. Bereid je voor op een goed uur springen, dansen en zweten.

Dollkraut, Zaterdag 16:00 – X-Ray

De bijzonderste act van de zaterdag, en mogelijk van het hele festival, komt gewoon uit Nederland. In de X-Ray, al eerder door 3voor12 de spannendste tent van Lowlands genoemd, zal Dollkraut met zijn analoge synthesizerklanken en nostalgische 70’s beats het publiek laten dansen alsof er niemand kijkt. Normaal is Dollkraut, het alias van Paskal Pinkers, een DJ, maar op Lowlands neemt hij voor het eerst een echte band mee. Met deze band zullen er voornamelijk liedjes van Dollkrauts eerste album Schimanski’s Black Lullabies gespeeld worden. Het woord ‘liedjes’ gaat trouwens niet helemaal op voor de vervreemdende muziek die Dollkraut maakt.

Mini Mansions, Zaterdag 16:05 - Charlie

Als Dollkraut iets te vreemd voor je is, speelt gelukkig op hetzelfde moment de Amerikaanse band Mini Mansions. De band rondom QOTSTA-bassist Micheal Shuman verzorgde al het voorprogramma van Royal Blood en Tame Impala en op het laatste album The Great Pretenders zijn er gastbijdragen van Arctic Monkeys’ Alex Turner en Beach Boys zanger Brian Wilson. Afgezien van dit aardige rijtje namen maakt de band ook nog eens hele fijne muziek die op de grens zit van de muziek van alle eerder genoemde namen. Psychedelische pop met de energie van rock is nog nooit zo catchy geweest. 

Courtney Barnett, Zaterdag 21:00 - India

De échte headliner van Lowlands ’15 is natuurlijk Courtney Barnett. Eind 2013 maakte ze al indruk met haar dubbel EP A Sea of Split Peas, maar met haar debuutalbum Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit bevestigde Courtney Barnett dat ze de beste liedjesschrijver en rocker van het moment is. De teksten lezen en luisteren als korte verhalen en de muziek is net zo dansbaar als ontroerend. Vorig jaar gaf ze op Down The Rabbit Hole de meest energieke en muzikale show van het weekend, maar na een jaar van touren over de hele wereld en het uitbrengen van het nieuwe album kan het niet anders dan dat Courtney Barnett op Lowlands dat niveau ontstijgt. Het hoogtepunt van Lowlands ‘15 is bij deze al vastgesteld. 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland