De Lowlands ’14-tips van 'kuthipster' Daphne Borst

Plus: hoe vermijd je kuthipsters?

Daphne Borst ,

Meer dan honderdvijftig muzikale artiesten in drie dagen tijd: dat wordt weer moeilijk keuzes maken op Lowlands 2014. De 3voor12 Flevoland-redactie presenteert daarom de acts die je niet mag missen dit jaar. Vandaag de tips van Daphne Borst: Flume, The Neighbourhood, Birth of Joy en Kill All Hipsters.

Hoi allemaal, ik ben een kuthipster. Zo eentje die je op straat ziet met een rugtasje, hippe sandalen, hoge broeken en haren in een ‘rommelig knotje’. Zo eentje die je ziet en waarvan je dan meteen denkt ‘Hey! Wat een kuthipster zeg’. Aangezien er op de meeste festivals tegenwoordig een aardige hoeveelheid kuthipsters rondloopt, hier een aantal tips die je zou kunnen volgen als je zelf ook een kuthipster bent. Of die je zou kunnen vermijden als je kuthipsters kut vindt, bijvoorbeeld.

Vrijdag

De eerste vrijdagact die je als kuthipster moet gaan zien is Tangarine (India, 18:30). Deze broers van wie de een Sander heet en de ander Arnout (kan ook andersom, maar ze lijken zo op elkaar) maken folk van het zuiverste soort. Beiden op gitaar en zang (en ze leken al zo op elkaar) en dan zijn ze ook nog eens geboren in Lelystad. Dat moet wel goed komen. Na al dat folk willen wij kuthipsters ook weleens iets dat wordt gemaakt met machines. Daarvoor hebben we Flume (Bravo, 19:30), een frisse jongen uit Australië die frisse liedjes maakt op een computer, waar je als kuthipster lekker op kunt huppelen. Bellen blazen gaat prima op Flume, wiens naam al doet denken aan pufjes pastelkleurige rook en wiens muziek doet denken aan zweven door diezelfde soort pufjes pastelkleurige rook. Flume begint wel meteen na Tangarine, maar negeer de halfbakken planning van vrijdag en ga erheen, want het is leuk. Maar echt.Zaterdag

Ook voor de zaterdag heb ik twee tips, waarvan de eerste Birth Of Joy (X-Ray, 13:00). Als je van gitaren en ochtendgymnastieken-maar-dan-leuk houdt, dan moet je na de lunch (waarschijnlijk jouw ontbijt) naar de India. Hierop wakker worden voelt als een soort van herboren worden, een geboorte van geluk, zeg maar. Als je dan de rest van de dag ‘ugh’ en ‘oh my god wat mainstream’ hebt geroepen tegen elke Stromae-fan en stiekem hebt gedanst bij het stiekem-best-wel-leuke The Cat Empire, mag je daarna naar Kill All Hipsters (Grolsch, 23:00). Kill All Hipsters stond al op London Calling (klein festival in Paradiso) en stal daar mijn hart. Heerlijk, die ironie in de naam, want Kill All Hipsters is natuurlijk gewoon een groep mensen die indie, electropop, indietronica en andere hipstermuziek draait. Hartstikke leuk!Zondag

Wakker worden doe je op zondag bij Dood Paard (Juliet, 13:00). Wat het precies is? Iets met theater, iets met kerst, iets met sprookjes en ‘helemaal 2014-proof’. Verder weet ik het ook niet precies, maar met een naam als Dood Paard heb je mijn ziel sowieso in dat kleine zakje voor je muntgeld zitten, als je snapt wat ik bedoel. Na Dood Paard moet je rennen naar The Neighbourhood (Grolsch, 14:45). Een Amerikaanse band, die, ondanks wat de naam doet vermoeden, meestal helemaal niet in de buurt is. The Neighbourhood staat volledig in zwart-wit op het podium, want visuals zijn minstens zo belangrijk als muziek. Verder zullen ze vooral vertellen over tiener-struggles, begeleid door hun eigen mix van rock en hiphop.

Tips genoeg dus. En als je nou een hekel hebt aan ons kuthipsters, dan moet je gewoon lekker naar Imagine Dragons en Stromae gaat, ook hartstikke prima.