De Lowlands ’14-tips van Clemens Riepma

Met Cashmere Cat, Dâm-Funk en Kaytranada

Clemens Riepma ,

Meer dan honderdvijftig muzikale artiesten in drie dagen tijd: dat wordt weer moeilijk keuzes maken op Lowlands 2014. De 3voor12 Flevoland-redactie presenteert daarom de acts die je niet mag missen dit jaar. Volgens Clemens Riepma moeten we vooral Cashmere Cat, Dâm-Funk en Kaytranada zien.

Cashmere Cat

Ben je in een euforische staat en is je geliefde of scharrel in de buurt, neem dan een kijkje bij Cashmere Cat. Deze Noorse producer/dj maakt dromerige bass-muziek met R&B invloeden, wat voor je oortjes zo zacht als kasjmier aanvoelt. Daarnaast is hij verschillende malen finalist geweest in de DMC World DJ Championship, voordat hij onder de naam Cashmere Cat in 2012de wereld van EDM naderde. De Mirror Maru EP gaf op internet veel gehoor en hij kreeg support van o.a. Diplo en Hudson Mohawke. Dit jaar bracht hij zijn Wedding Bells EP uit bij het label LuckyMe, waaronder Lunice, S-Type en Baauer hem met succesvolle releases voorgingen.



Dâm-Funk

Waarschijnlijk regent het en sta je in de modder op het moment dat Dâm Funk zijn kunsten vertoont op het podium, maar het zal aanvoelen alsof je met zand tussen je tenen in het zonovergoten Los Angeles staat. De koning van de funk staat met maar liefst een live show en een dj-set op Lowlands. Ga ze allebei checken, want Dâm Funk is een held op beide vlakken. Eind jaren 2000 bracht deze muzikant zijn talent over naar het uit L.A. afkomstige label Stones Throw. Zijn G-Funk sound, waar je heerlijk op kan relaxen, ontwikkelde hij daar nog verder. Misschien doet Snoop Dogg (niet te verwarren met Snoop Lion) ook nog wel een nummertje mee. Eind vorig jaar brachten zij samen het heerlijke album 7 Days of Funk uit.



Typhoon

Na een (album)stilte van zeven jaar is deze rapper dit jaar terugkomen met zijn tweede album Lobi Da Basi. Het album ontving gelijk goede recensies van o.a. De Volkskrant en State Magazine en zijn agenda raakte weer gevuld met optredens. Hij staat dit jaar op elk relevant festival in Nederland en bewees met zijn succesvolle show op Appelsap, eerder in augustus, helemaal klaar te zijn om de Bravo-tent volledig op zijn kop te zetten.



Snoop Dogg aka Snoop Lion

Snoop Dogg toverde zich in 2013 om tot Snoop Lion voor zijn reggae-geïnspireerde album Reincarnated. Zijn gangster-imago liet Snoop eventjes achterwege en samen met het productieteam van Major Lazer werd dit album tot stand gebracht. Het resultaat werd een album dat prima geschikt is voor festivals. Tel daarbij Snoop Doggs uitstekende, reeds lang verworven live-reputatie bij op en je kan concluderen dat je dit dus moet gaan zien.



Kaytranda

2014 is een goed jaar voor de Canadees Kaytranda. Hij speelt dit jaar op festivals over de hele wereld en hij mocht in mei bekend maken dat hij een platencontract heeft getekend bij het label XL Recordings, dat acts als The Prodigy, M.I.A en Basement Jaxx bezat en waar artiesten als Jamie xx, Adele, SBTRKT, Sampha en The xx op dit moment nog onder contract staan. Kaytranda maakt bass-muziek met R&B invloeden, maar zorgt er wel voor dat het genoeg dansbaar blijft. Prima muziek voor als je wilt bijkomen van Queens of the Stone Age.