De Lowlands ’14-tips van Bas Visscher

Met Rooie Waas, Blood Red Shoes, Jungle en Portishead

Meer dan honderdvijftig muzikale artiesten in drie dagen tijd: dat wordt weer moeilijk keuzes maken op Lowlands 2014. De 3voor12 Flevoland-redactie presenteert daarom de acts die je niet mag missen dit jaar. Vandaag de tips van Bas Visscher: Jungle, Rooie Waas, Portishead en meer...

Blood Red Shoes – Vrijdag 13:30 in de Alpha

Niet te veel Duitse halve liters drinken donderdagnacht, want je moet vrijdag op tijd in de Alpha zijn om deze geweldige Britse garage rockers te zien. Dit duo uit Brighton gaat alweer tien jaar mee. In Nederland maakten we kennis met deze rauwe band door de single I Wish I was Someone Better en hun optreden op London Calling in 2007, gevolgd door vele festivaloptredens. Maak je klaar om helemaal uit je plaat te gaan met dit supercharmante duo – dit jaar voor de derde keer op Lowlands.



Rooie Waas – Vrijdag 15:00 in de X-Ray

Als je de waarde van moderne kunst niet in kan zien, kun je hier beter niet heen gaan. Dit is de meest frisse new wave van eigen bodem en kan zich met gemak scharen achter de Nederlandse ultrabands uit begin jaren 80, maar dan frisser en vernieuwender. Maak je klaar om de synthesizers door je lichaam te laten gieren en een opdonder aan dadateksten over je heen te krijgen. De verwachtingen over deze rauwe, minimalistische en compromisloze band zijn hooggespannen.



Jungle – Zaterdag 17:50 in de Bravo

Een mysterieuze formatie uit Engeland die het daar helemaal gemaakt heeft: Jungle krijgt niets dan lof van de Britse pers. Jungle's seventies soulfunk kwam deze lente in Nederland aan land. Ze gaven een extatische show weg in Paradiso en een noemenswaardige sessie bij Giel! op 3FM (die Jungle sindsdien plat draait). Pompende en retestrakke nummers die ongetwijfeld een stempel op je Lowlandservaring zullen drukken.



Portishead – Zondag 20:45 in de Grolsch

De kans is groot dat je vader niet raakt uitgepraat over hoe goed deze band is wanneer hij hoort dat die op Lowlands staat. Maar alles wat hij zegt is waar: Portishead mag je simpelweg niet missen! Uit dezelfde poel als Massive Attack met wie ze triphop introduceerden aan het grote publiek. Twintig jaar na het verschijnen van het duistere en ontroerde debuut Dummy staan ze weer eens op de Lowlandsplanken. Niemand heeft ooit gezegd dat je vrolijker zal worden van Portishead (je gaat ongetwijfeld een beetje sterven van binnen), maar het wordt zeker een concert om nooit te vergeten.