Laatste uitverkochte Dubsteppen is de hype voorbij

Twintigste editie met Plastician en N-Type is ook direct de heetste

Tekst: Sebastiaan Vente. Foto's: Daniël Wolters ,

Na een aantal succesvolle jaren organiseerde Dubsteppen afgelopen vrijdag zijn laatste feest. Op de dik uitverkochte laatste editie bewees Dubsteppen dat het de hype voorbij is en greep het terug op een underground-geluid. Nog één keer gooide het publiek alle remmen los, en werd er van voor tot achterin de zaal flink gedanst en gezweet.

 Vroeg in de avond is het binnen al behoorlijk druk en is buiten de rij nog groot: kaarten uit de voorverkoop zijn uitverkocht en er zijn nog slechts vijfentwintig tickets aan de deur verkrijgbaar. Een aantal teleurgestelde bezoekers wordt de toegang ontzegd vanwege de overvloed aan feestgangers – waar overigens best wat voor valt te zeggen. Zodra het klokje halfeen slaat en de Plastician begint met draaien, is De Meester namelijk stampvol.

Internationale én lokale helden

Met zo’n twintig verschillende dj’s is er verschil in kwaliteit bij de verschillende zalen, maar gelukkig kan de echte dubstepliefhebber overal zijn hart ophalen. Plastician en N-type, de Engelse headliners van de avond, weten duidelijk waar ze mee bezig zijn. Maar ook de Lelystadse Angry Goose en Nicanora zetten met hun meer trap-georiënteerde stijl een uitstekende set neer. De twee Franco broertjes genieten van de laatste dj-set op hun eigen feest. Ze draaien op hoog tempo diepe drops, terwijl ondertussen MC TEN6 de gasten tot achterin de zaal flink opzweept.

Na een goed aantal jaar is het dupstep-genre breed geworden: tussen Rusko en Skrillex zit een wereld van verschil. Wat daar allemaal tussen in zit, is precies wat je te horen krijgt op Dubsteppen. Diepe wobbles en melodische bass-geluiden vullen de grote zaal, terwijl er diepe bass in de kleine zaal wordt gedraaid. 

Weer underground

Ondanks dat de meeste bezoekers nog steeds genieten van het genre, is de hype rond dubstep duidelijk voorbij. Het zijn de gouwe ouwe zoals Nero en Skream die de grote zaal in extase brengen. Op artiesten als Skrillex na, is dubstep weer underground geworden. Dubsteppen houdt gelukkig vast aan dat underground geluid en sluit daarmee waardig haar legendarische jaren af. Iedereen die van dubstep houdt en nooit naar Dubsteppen geweest is, mag balen. Dit was the place to be voor dubstep. Helaas komt dat nu definitief ten einde.