Jarig Bassmental: 'Elke editie moet weer harder zijn dan de vorige'

Organisatoren Kay, Martijn en Amber blikken terug en vooruit

Tekst: Clemens Riepma, foto's: Patrick van der Hooft ,

Het alternatieve dancefeest Bassmental van Poppodium Underground bestaat binnenkort twee jaar. Op 10 oktober vieren zij dit onder andere met bass music-icoon Karimooo. Samen met Kay Wijngaard, Martijn Huijskes en Amber Moet van Bassmental blikken we terug op de afgelopen twee jaar en kijken we vooruit naar alles wat nog komen gaat.

 ‘Bassmental is ontstaan doordat we zelf naar Poppodium Underground zijn gestapt met het idee om een feest te geven,’ vertelt organisator van het eerste uur Kay Wijngaard. ‘Althans, het idee was er nog niet helemaal. We wilden vooral een alternatief dancefeest in Underground waar iedereen plezier van had.’ Uiteindelijk werd dát ook het plan. Gaandeweg veranderde er wel wat achter de schermen: twee organisatoren verlieten de groep en Martijn Huijskes (die er vanaf de eerste editie al bij was als MC TEN6) en Amber Moet werden aan de organisatie toegevoegd.

Professionele organisatie, realistische plannen

Met de toevoeging van Amber kwam er overzicht in de organisatie. ‘Juist omdat zij geen artiest is heeft zij een andere kijk op dingen’ legt Kay uit. Kay is naast deel van de organisatie ook actief als dj onder de naam Kibba en heeft al op vele edities gedraaid. Martijn en Kay doen voornamelijk de boekingen en het contact met de artiesten, terwijl Amber ervoor zorgt dat Bassmentals plannen realistisch blijven. ‘Zelf weet ik minder van muziek, maar doordat ik hotel- en evenementmanagement heb gestudeerd kan ik op organisatorisch vlak wel wat toevoegen,’ vertelt Amber. Dimitri Eeuwen maakt ook deel uit van de organisatie, maar die vertoeft ten tijde van het interview ergens op een zonnig strand aan de Spaanse kust.

Iedereen tevreden

Bassmental heeft op de afgelopen edities al vele genres de revue laten passeren. Onder andere deephouse, techno, electro, dubstep, trap, crossbreed, drum and bass en house hebben ervoor gezorgd dat een divers publiek Underground wist te vinden. ‘Je merkt dat als er dubstep wordt gedraaid het dubstep-publiek vooraan staat en wanneer er techno wordt gedraaid de technoliefhebbers vooraan staan,’ vertelt Amber.

‘Dat gaat gelukkig altijd goed. Je moet iedereen tevreden houden, maar het lukt gelukkig iedere editie weer,' vervolgt Amber. 'Er zijn ook feesten in Underground met alleen techno, zoals Braaf, of met voornamelijk drum and bass, zoals Basic Base. Maar Bassmental is voor ieder wat wils en juist dat is hoe wij ons onderscheiden,’ aldus Amber. Martijn vult aan dat het vooral leuk is om te zien hoe dubstepliefhebbers los gaan op techno en andersom. ‘De doelgroep bestaat voornamelijk uit alternatievelingen, maar dat is iedereen in Lelystad wel een beetje,’ grapt de mc.  

'Diep, hard, harder, hardst en dan klaar'

Kay en Martijn hebben een duidelijke voorkeur voor drum and bass en dubstep, terwijl Amber meer een technoliefhebber is. Toch zijn ze het er allemaal over eens dat techno vooral het eerste uur kan worden gedraaid en het feest pas echt los kan gaan als drum and bass door de speakers klinkt. ‘Meningen zijn altijd verdeeld over de verschillende genres, maar wij kiezen daarom voor deze oplossing,’ verklaart Martijn. ‘We proberen altijd op te bouwen in de volgorde van diep, hard, harder, hardst en dan klaar.’

De Bassmental-organisatie zelf is voor alle duidelijkheid verre van ‘klaar’. Martijn: ‘Het concept blijven we continueren, maar elke editie moet wel weer harder zijn dan de vorige.’ De organisatie wil nog niet verklappen wat we in de toekomst nog aan genres gaan krijgen, maar hint er wel op dat er techno een grote rol kan spelen op het volgende feestje. ‘Misschien ook wel house en electro,’ verklapt Kay. ‘We kijken voornamelijk naar het moment en wat er op ons pad komt.

Naast een leuk feest is Bassmental ook een kweekvijver voor aanstormend talent, al heeft de aankomende editie daar weinig mee te maken. ‘We bestaan nu twee jaar en dus gaan we knallen en een feestje vieren,’ vertelt Martijn. ‘Headliner is dj Karimooo, die vooral harde drum and bass, dubstep en crossbreed draait, aangevuld met Trollface X Lucash, Kibba, Nephilm en MC TEN6 X Loudly. Als ik aan Bassmental denk, dan zie ik Karimooo voor me met zijn masker. Het imago van hem past heel goed bij wat wij willen uitstralen met Bassmental, en we zijn blij dat we zo’n grote naam uit de basscene hebben kunnen boeken.’ Kay knikt instemmend. ‘Maar na deze feestelijke editie willen we wel weer terug naar de basis.’