Niet Lullen Maar Speeluh breekt popzaal af

Gezocht: dak van Poppodium De Meester

Tekst: Bart Rouw, foto's: Isis van der Smissen ,

Afgelopen vrijdag ging De Meester plat voor de vierde editie van Niet Lullen Maar Speeluh, het punkfestijn van de Almeerse poptempel De Meester. Jonge honden Flotz en GeenItalië deelden het podium met oude rotten The Fucking Virgins en Disturbance. Een avond met schorre kelen, piepende oren en een merkwaardig gebrek aan politiek getinte statements.

Punk is niet dood: het is alleen een paar jaartjes ouder geworden, en kan niet elk weekend meer een oppas regelen. Daarom zien we punk niet zo vaak meer in de polder, wat jammer is. Waarom de leeftijd van punk aanhalen? Wel, de avond toont een opmerkelijk contrast: hoe jonger de band, des te ouder de punkstijl die gespeeld wordt.

GeenItalië wéér godverdomme lekker

Het feestje wordt afgetrapt door GeenItalië, een jonge band uit Lelystad die vol overgave punk maakt die ergens tussen Sex Pistols en De Raggende Mannen in ligt. Het devies “Niet lullen maar spelen” is niet helemaal blijven hangen, want er wordt flink wat afgekletst tussendoor. Niet dat het afdoet aan het optreden overigens. Zanger Tyler weet als geen ander humor en muziek te mengen. Dit is terug te horen in nummers met onderwerpen die variëren van zuipen en stinken als een beer en dingen die godverdomme lekker zijn, maar ook in nummers met politiekincorrecte uitlatingen, dat bijvoorbeeld alleen mannen die andere mannen leuk vinden maltbier zouden moeten drinken.

Flotz scoort met badkamerseks

De Almeerse streetpunk-band Flotz haakt hier mooi bij aan. Ook de bandleden van Flotz laten zien dat hun mosterd een duidelijke Sex Pistols-kleur heeft en van het kaliber drie-akkoorden-schreeuw-punk is. Niet mooi doen, maar rammen. Al bij het eerste nummer heeft de band het publiek op handen, maar de boel explodeert pas echt als de band het nummer Sex op de badkamervloer inzet. Aan het eind staat er bijna meer man op het podium dan in de zaal.


The Fucking Virgins: van Black Flag tot Hazes

Waar de jonge honden van de avond voornamelijk midden-tot-eind-jaren-zeventig-punk spelen, zitten The Fucking Virgins, de nestors van de avond, ergens tussen Black Flag en NOFX. Snoeiharde gitaren, beukende drums en meeschreeuwende gitaristen. De energie spat van het podium en de hele band schreeuwt, danst, beukt en springt mee. Wat bijzonder in smaak valt is het Hazes-esque smartlapintermezzo. Dat natuurlijk overgaat in keiharde punk, want zo zijn ze dan ook wel weer.

Disturbance weigert gas te minderen

Hoe graag Flevoland zijn lokale scene ook wil steunen, iedereen kwam vanavond eigenlijk voor Disturbance. Zodra de heren opkomen, klopt het plaatje. Beer van een drummer met hanenkam, tattoos, spikes en kisten, kortom, punk zoals punk bedoeld is. Vanaf de eerste akkoorden is het duidelijk, het gas gaat er niet meer af. Een mooi wapenfeit van de band is dat ze met het gros van hun helden op het podium hebben gestaan, bijvoorbeeld met coryfeeën als GHB, The Exploited, Cockney Rejects en Conflict, om er maar een paar te noemen. Dat is te horen: Disturbance is een lust voor het oog, het oor en de lever.

De Meester mag zijn handjes dichtknijpen met zo'n geslaagde punkavond. Niet Lullen Maar Speeluh 4 bewijst dat punk nog lang niet dood is en met gemak het dak van de zaal krijgt.