Onverslaanbare Keizer tilt debuutalbum met liveband naar hoger niveau

'Als een soort Jay-Z staat Keizer voor de goedgevulde Underground'

Tekst: Clemens Riepma. Foto's: Larissa Frankot ,

Keizer is terug in Lelystad om zijn debuutalbum ‘Karma’ te promoten. Om meer gevoel in de nummers te leggen heeft Keizer ditmaal een liveband meegebracht. Roberto Tan en RFM staan in het voorprogramma van Keizers optreden in Poppodium Underground. Hoewel de voorprogramma's indruk maken, toont de echte Keizer zich onverslaanbaar.

Real Family Money verzorgen het eerste programma en ze hebben er duidelijk zin in. De jonge rappers zijn enthousiast en de instrumentatie sluit daar goed bij aan.  Vervolgens beklimmen de Groningse rapper Roberto Tan met back-up Hannes en DJ Enky het podium. Onlangs heeft Roberto Tan de single Papier, geproduceerd door Cesqeaux, uitgebracht en werkt hij nu samen met producer Jeroen T. aan nieuw materiaal. Papier wordt live gedaan en je ziet dat de rapper is gekomen om een feestje te bouwen.

Podiumtijgers

Niet veel later volgt Ik wil niet met je dansen, een nummer dat voor een enthousiaster publiek waarschijnlijk beter tot z’n recht komt. De show is erg speels, maar Roberto houdt het strak en bewijst een echte podiumtijger te zijn. Het overwegend jonge publiek heeft er alleen minder zin in, totdat Roberto vraagt wie er zin heeft in Keizer, waarna het een stuk luider klinkt. Daarna volgt nog een track en na zestien minuten verlaat Roberto het podium. Niettemin is het een goed optreden en gaan we waarschijnlijk nog veel van hem horen, net als die andere Groningse rapper.

DJ Jimmy (Tan, labelbaas van Keizer) neemt plaats achter de draaitafels en draait een goede mix van hedendaagse R&B, Hiphop en meer tracks die hij zelf leuk vindt. Het publiek is goed opgewarmd voor Keizer. Na een klein half uur gebeurt er iets op het podium en wanneer de band zijn plaats heeft ingenomen, betreedt Keizer het podium. Met veel charisma en zelfvertrouwen staat Keizer als een soort Jay-Z voor de goedgevulde zaal.  

Onverslaanbare Keizer

In 2011 stond Keizer voor het laatst in de Underground en sindsdien is de rapper erg gegroeid. Veel tracks van het album ‘Karma’ passeren de revue en Keizer lijkt onverslaanbaar. Zelfverzekerd staat hij op het podium en rapt ontspannen, maar gefocust en klinkt elke zin verstaanbaar. De band heeft er ook zichtbaar zin in, evenals zijn back-up mc en zangeres. Wanneer Keizer een nummer wil aankondigen over twee verloren vrienden reageert het publiek ongeduldig en haast vervelend. Keizer reageert geïrriteerd, maar blijft professioneel en begint de track alsnog. Uiteindelijk wordt het een van de beste tracks van de avond.

Halverwege de show krijgt de band even rust van Keizer en wordt DJ Jimmy wat meer in de spotlights gezet en komen de trap-beats tevoorschijn waar Keizer energiek op rapt. Het blijkt een goede afwisseling voor het oor, maar het publiek ziet het ook als een break.

Publieksfavoriet

Wanneer na enkele tracks de band weer tevoorschijn komt, is de aandacht ook weer terug. Keizer verontschuldigt zich voor het niet kunnen zingen, al valt dat best wel mee. De track Liever Alleen blijkt een publieksfavoriet en vanaf de eerste seconde is duidelijk dat de band ongetwijfeld een toevoeging is op de raps van Keizer. Deze muzikale omlijsting blijkt het beste bij de nieuwe muziek van Keizer te passen. Het publiek is lastig te bedienen, maar het is overduidelijk dat ze er voor Keizer zijn.