Flavourland '14: laatste voorronde is voor Assorted Travellers en The Croakers

Flevolandse muziekscene laat positieve indruk achter bij laatste voorronde

Tekst: Maaike Broekhuijsen, Steven Gröniger, Jens Adam en Lennart van der Burg. Foto's: Remco van Beurden ,

Poppodium Underground was deze zaterdag het strijdtoneel van de laatste Flavourland '14-voorronde. Maar liefst acht acts streden om de publieks- en juryprijs, die recht geeft op een plek in de Flavourland-finale. Niet alleen de winnaars wisten het publiek te vermaken: ook de 'verliezers' maakten indruk.

Assorted Travellers

Assorted Travellers zorgt voor een heerlijk begin van de avond. Hier zijn echte muzikanten aan het werk, die duidelijk weten waar ze mee bezig zijn. Het geluid is heel helder en de bandleden zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. Zanger Alexander del Prado is goed bij stem, maar af en toe slecht te verstaan door zijn fluisterachtige manier van zingen. Dit doet echter geen afbreuk aan de fijne sfeer die de band uitademt. Zangeres Marielle Flens is in topconditie en vult het geheel perfect aan. De liedjes zitten strak in elkaar en worden met overtuiging gebracht. Af en toe verlang je naar iets meer power, want de band klinkt soms wat te breekbaar. Verder klopt het hele plaatje. 

Lindsay de la Paz

Eerlijk is eerlijk, stoer is niet het eerste woord waar je aan denkt als je Lindsay de la Paz op het podium ziet staan. Schattig indianenmeisje dekt meer de lading, maar je moet toch echt wel een stoere chick zijn als je op Flavourland in je eentje op het podium durft te staan. Het ontbreekt haar nog aan ervaring, maar mede door de brede glimlach waarmee Lindsay staat te spelen, is duidelijk te zien dat ze geniet van haar moment. De liedjes zijn al even schattig als de uitvoerster. Soms zijn ze iets te lang, waardoor de aandacht van het publiek verzwakt. Aan zang en uitspraak kan nog gewerkt worden. Er zit zeker potentie in wat ze doet, maar ze is er nog niet. Door vooral meer ervaring op te doen kan Lindsay de la Paz nog een heel eind komen. 

DeepSea

Toen DeepSea tijdens de vorige editie van Flavourland voor het eerst voor een groot publiek speelde, won de jonge Lelystadse band direct een wildcard. Dat de band het afgelopen jaar flink gegroeid is, is te horen vanaf de eerste noten op Flavourland ‘14: met een funky baslijn waar Incubus jaloers op zou zijn wordt de set lekker opgebouwd. DeepSea speelt goed met dynamiek – het publiek wéét dat de uitbarsting ergens gaat komen, en juist hierdoor blijft het spannend. Die uitbarstingen stellen overigens niet teleur: het viertal behoudt uitstekend de controle als het een gitaarmuur optrekt. Zanger Jakob komt met zijn stem af en toe dichtbij het geluid van Placebo’s Brian Molko, maar juist door wat voorzichtigheid balanceert hij soms op de grens tussen zuiver en vals. DeepSea heeft iets meer vertrouwen en kracht nodig, dan is de band volgend jaar zijn wildcard-imago ongetwijfeld voorbij.

GeenItalië

Het trio GeenItalië brengt deze avond prettig gestoorde punk met een flinke dosis humor, al zou je door die dosis humor en hun energie bijna vergeten dat de muzikale partijen en teksten uitstekend in elkaar zitten. GeenItalië staat deze avond garant voor een feestje en ontlokt zowaar een lief pitje zo nu en dan. Wanneer gitarist Joey zichzelf tussentijds ook nog ontdoet van zijn kledingstukken is het enthousiasme compleet en kunnen de heren na hun set rekenen op een zeer verdiend applaus. GeenItalië zorgde voor een leuk kantelpunt in de avond. Zoals hun eigen hit al bevestigt: het was godverdomme lekker!

T.R.A.G.E.D.Y.

Wanneer T.R.A.G.E.D.Y. opkomt is het op basis van het uiterlijk nog onduidelijk waar je mee te maken hebt. De zanger is gekleed als een moderne Marilyn Manson, de bassist draagt een bandana als hoofdband en de drummer zit met een sombrero achter het drumstel. Zodra de band begint te spelen vind je deze uiterlijke verscheidenheid direct in de muziek terug: ze hebben het lef om diverse stijlen, van metal tot punk en van elektro tot emo-core, te combineren. Helaas klinkt het juist daardoor vaak wat chaotisch en lijkt het alsof de band met een identiteitscrisis kampt. Ondanks deze chaos weten de bandleden toch een vermakelijke show neer te zetten, zeker gezien het hun eerste optreden is.

Shooting Cupid

De Almeerse hardrock formatie is er vanavond voor de stevigere rock. Vanavond valt vooral het gedegen spel van de bassist op, die wij ook herkennen als de bassist van Marijn Zwart van de week ervoor tijdens de eerste ronde in Almere. De band weet deze avond met enthousiast en licht groovend spel een leuke indruk te maken. Met een EP in de maak en ongetwijfeld nog diverse optredens in het verschiet kunnen de Almeerders in ieder geval hard werken aan het worden van een geoliede rockmachine.

The Shenanigans

Begin oktober presenteerde The Shenanigans zijn nieuwe cd in de Amsterdamse Paradiso-zusterzaal Bitterzoet. Dat de ska-band uit Utrecht / Almere nu meedoet aan bandwedstrijd Flavourland lijkt – met alle respect voor Flavourland – een paar stappen terug. Het is te horen dat de band eigenlijk een divisie te laag speelt: de band en blazerssectie spelen zo strak dat er vrijwel niets op valt aan te merken. Wie zijn ogen sluit zou – mede dankzij zanger Niels – denken dat de ska-helden van Mad Caddies op het podium staan. Het publiek spingt en skankt er lustig op los, maar toch vindt Niels het nog ‘wat lauw’, en begint daarom aan een cover van Jump Around. Met dit soort uitstapjes krijgen The Shenanigans toch iets meer een eigen porem – een beetje vernieuwing in het ska-genre waar ook de Flavourland-jury volgens het juryrapport naar snakt. Het zou de skankende menigte een worst wezen: zanger Niels noemt een kwartier speeltijd ‘te kort’, iets waar het (nog lang niet uitgedanste) publiek het mee eens lijkt te zijn.

The Croakers

Al hebben The Croakers uit Dronten al vaker opgetreden, vanavond geven zij hun eerste optreden als duo. Dit is een band die er staat omdat de bandleden gewoon willen spelen en omdat ze houden van wat ze doen. Vol enthousiasme staan de twee jongens op het podium, waar ze een stevige dosis rock ten gehore brengen. Op een paar uitzonderlijke momenten na, waarin je als toeschouwer op zoek bent naar net dat beetje extra vulling, laten The Croakers zien dat een band ook gerust zonder bassist kan. Terecht een publieksfavoriet.

De uitslag

Als de rook is opgetrokken en de stemmen zijn geteld, worden The Croakers benoemd tot publiekslievelingen. De juryprijs gaat naar Assorted Travellers, die met hun uitstekende spel en goede liedjes duidelijk de meest complete band van de avond zijn. De wildcard-nominatie is vanavond voor ska-band The Shenanigans. Zij zijn samen met Enola Zero (wildcard-nominee Almere) en Tarragona (wildcard nominee Emmeloord) in de race voor de laatste Flavourland-finaleplek. Wie de wildcard wint en we hierdoor terugzien op zaterdag 6 december in Poppodium de Meester, wordt de komende week bekend gemaakt.