Flavourland '14: Sweet Whites is de grote verrassing in De Klos

Met zoveel goede bands is vooral het publiek de grote winnaar

Tekst: Steven Gröniger en Esmée Koeleman, foto's: Nadine Vrolijk ,

De Klos was afgelopen zaterdag het strijdtoneel van de tweede Flavourland '14-voorronde. Dankzij de vele hoogtepunten had de jury van de grootste muziekstrijd van Flevoland een bijzonder zware kluif aan het kiezen van finalisten en een wildcard-winnaar. Met zoveel goede acts was vooral het publiek de grote winnaar in Emmeloord.

Cross+eyed and Banished

Cross+eyed and Banished mag de tweede voorronde van Flavourland aftrappen in De Klos. De band bestaat uit vier Lelystadse mannen met gezichtsbeharing en lichaamsbeïnkting, die de vuigste stonerrock Flevoland maken. Vanavond klinken de gitaren woest en is de zang van frontman Jim Otten van het kaliber pure rauwheid. Het publiek wordt voor de avond meteen klaarwakker geramd en komt gaandeweg het optreden in de juiste stemming. Als er wat hoofden zijn die met de muziek aan het meeknikken zijn, is het optreden alweer afgelopen. Na het korte, maar niettemin krachtige optreden is aan het applaus te horen dat Cross+eyed and Banished ongetwijfeld indruk op het publiek gemaakt heeft.

Between May and April

Na de stevige show van Cross+eyed and Banished is het aan deze Emmeloordse formatie de taak om de stevige toon die gezet is gevolg te gaan geven. Muzikaal gezien lukt dit wonderwel goed. De arrangementen zijn lekker dik uitgesponnen en worden met veel bevlogenheid gespeeld. Het enige minpunt dat zwaar weegt, is dat de zang ver achterblijft in het geheel en bij vlagen zelf compleet wegzakt. Dit gaat helaas ten koste van de overtuiging. Dat is bijzonder jammer omdat de alternatieve rock die zij spelen een ideaal fundament biedt voor zang die mee kan liften in de intensiteit van het spel. Stevig drumwerk en goed technisch onderlegt gitaarspel klinken tamelijk lekker in het gehoor en zijn goed uitgewerkt. Wanneer de band de zang hierbij weet aan te sluiten hebben we ongetwijfeld te maken met een interessante belofte voor de toekomst.

Sweet Whites

Sweet Whites uit Urk is als vierde band aan de beurt. Bij de eerste tonen is meteen duidelijk dat het drietal een eigen geluid heeft waarmee de band zich kan onderscheiden van de andere deelnemers vanavond. De new-wave-/punkrock-muziek krijgt een tikkeltje tech door de synthesizergeluiden van de toetsenist, waardoor de muziek goed dansbaar wordt - en dansen doet het publiek absoluut. Een ander verschil met de vorige drie bands is dat de zang van frontman Jangeert bij Sweet Whites veel beter te horen is. En dat is maar goed ook, want de teksten van de band zijn minstens zo goed als de muziek. Hoewel de band maar twintig minuutjes heeft om te spelen, kan het trio een grote verscheidenheid aan nummers laten horen. De band zit vol met energie en weet dit gemakkelijk aan het publiek over te brengen, want iedereen klapt, juicht en danst vrolijk mee. Na het laatste nummer roept een grote groep fanatiekelingen ‘We want more!’, maar helaas is de volgende band alweer aan de beurt. Sweet Whites is een terechte publiekslieveling.

Tarragona

Aan de heavy metal-tijgers van Tarragona de eer om deze avond tot een goed slot te brengen. Deze gitaarbeesten zijn al een tijdje onderweg en maken muzikaal inmiddels een aantal flinke stappen. Tarragona bewijst vanavond dat veel samenspelen, met aandacht aan je arrangementen werken en technisch de zaakje op orde hebben een groot verschil kan maken. In een strakke set vuren ze de metal, die in lijn ligt met bands als Trivium, Iron Maiden en Megadeth, vol ornaat op het publiek af. De jury vindt echter dat er ‘iets teveel binnen de lijntjes gekleurd wordt.' Dat is een logisch gevolg wanneer je als genreband aan de slag gaat en dit vooral ook helder wil uitdragen. Cliché zijn ze hierbij allerminst. De belangrijkste vraag is of Tarragona de lokale bandjescompetities inmiddels niet ontgroeid is en zichzelf meer zou moeten toeleggen op het grotere werk. 

De uitslag

Het relatief onbekende Sweet Whites blijkt de grote verrassing van de tweede voorronde: het drietal uit Urk wint zowel de jury- als de publieksprijs. Omdat er vanavond echter twee finaleplaatsen te vergeven zijn, mag ook Cross+eyed and Banished (tweede volgens de vakjury) zich opmaken voor de Flavourland-finale op zaterdag 6 december in De Meester. De wildcard gaat naar Tarragona: zij krijgen na de derde voorronde (zaterdag 15 november in Underground) te horen of ze ook naar de finale mogen.