The Shakedown 8 wint tribute-avond The Shakedown 8 wint tribute-avond

Alleen maar helden in de Underground

, Tekst: Bart Rouw; Foto´s: Wilco Steeneveld

The Shakedown 8 wint tribute-avond

Alleen maar helden in de Underground

Tekst: Bart Rouw; Foto´s: Wilco Steeneveld ,

Iedere band droomt er stiekem van: een avond doen alsof jij al die geweldige nummers geschreven hebt en in de schoenen kruipen van jou idool. Afgelopen weekend leefde een paar bands die droom, al was het maar voor even. Het We Can Be Heroes-concept bleek een goede. Weer een terugkomertje voor poppodium Underground.

Vier bands strijden deze zaterdag voor de eer. Oh, en voor de vijfhonderd euro die er te winnen valt en voor de lol, natuurlijk. De prijzenpot liegt er niet om. Gelukkig is dit tijdens de optredens niet te merken, want die gaan toch gewoon om het plezier.
De vier bands zijn New Blues, The Shakedown 8, Vine-Yard en Land of Airplanes. Op de flyer is ook Rife te vinden maar vanwege een zieke bassist kunnen zij helaas niet meedoen.

New Blues vertolkt Ray Charles. Een netjes eerste nummer geeft hoop voor de rest van de set. Terecht, want het zit er allemaal erg netjes in, ondanks de vervangende drummer. Maar daar blijft het ook, netjes. Het spettert niet en heeft moeite de aandacht vast te houden. Even lukt het de gitarist alle aandacht naar zich toe te trekken. De beste jongen vond dat hij ook een nummer moest zingen en dit kan wel eens zijn slechtste keuze van het jaar worden. Per ongeluk heeft hij twee noten wél geraakt tijdens zijn nummer...

Vine-Yard speelde, hoe kan het ook anders, een set van Greenday. Voornamelijk omdat de band al aan alle kanten is vergeleken met de Amerikaanse punkrockers en dan met name het stemgeluid van zanger Maurice. Zoals verwacht zit de muziek er goed in en worden zowel de hits als de wat onbekendere nummers van Greenday één op één nagespeeld. Wat de boel naar een hoger vlak trekt is de energie en het plezier van de jongens. Zelfs met invalgitarist Adrian Delange, normaliter de drummer van Want Want, is de chemie optimaal. Waarom ook een invaller? Gitarist Dino vond het niet verstandig om een setje Greenday te doen. Hulde voor principes!

Het is bijzonder dat Land of Airplanes in geen jaren een normaal optreden hebben gehad maar voor de speciale dingen elke keer komt opdagen. Niet dat er geklaagd mag worden, spelen kunnen ze nog steeds. Hun vertolking van Nirvana is goed en net zo onnavolgbaar als Kurt´s bandje zelf was. Heel bewust blijft de band uit de buurt van de geijkte hits en spelen nagenoeg alleen nummers uit Nirvana´s beginperiode. Artistiek begrijpelijk en vanuit de jongens op zich ook. Maar het publiek had zo graag een Rape Me of Teen Spirit gehoord.

Vanaf het moment dat de stembiljetten werden uitgedeeld is eigenlijk al bekend welke band vanavond de winst binnenhaalt. Met het gros van de stevige muziekliefhebbers aan de andere kant van de polder loopt Underground al snel vol met Shakedown 8 fans. Dat het de enige band is uit Lelystad van de avond helpt ook een handje. Ook deze mannen blijven vanavond dicht bij huis en spelen een set van The Specials, een skaband van eind jaren zeventig. De vele fans geven gelijk thuis en de dansvloer staat vol vanaf het eerste nummer. Met veel overtuiging weet The Shakedown 8 ook het publiek te overtuigen. Tijdens de stemming komt dit ook tot uiting: Een fikse overwinning voor de Lelystadse skaband.

Al met al een avond om volgend jaar gewoon weer te doen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland