Lokaal Kabaal 2 in de Underground

Moshend, radslaand en backflippend in de pit

Tekst: Nico Glas; Foto´s: Anne-Marieke Zaal ,

Zaterdag twee juni was het beuken in de Underground met de tweede editie van Lokaal Kabaal. Zoals de naamgeving al insinueert gaat het om herrie. De eerste editie ging om punk en deze opvolger had hardrock/metal als thema. Met Future Set Forever, Entombed Scars, Undershadow en 5 Dogs Left was het een top avond.

Vooral die laatste naam doet wat achter de oren krabben. Tussen al die harde gitaren en schreeuwbands steekt 5 Dogs Left ontzettend af. Toch doet de hardrockband het goed bij het publiek. Sinds de laatste wedstrijden die de heren gedaan hebben zijn ze een stuk volwassener geworden, maar dat kan wellicht door de invalgitarist komen; de vader van gebroeders Grevet. Ze zetten een stevig geluid neer en doen dat goed, maar vallen daarna weg tegenover het muzikaal geweld wat de rest van de bands ter tafel brengt.

Niet alleen 5 Dogs Left had te maken met invalkrachten. Ook Future Set Forever moest externe hulp inroepen. Gitaristen Eric Fortuin en Robert Hilwerda (ex-Stating the Obviouz) dragen de melodische verantwoordelijkheid van de band deze avond en weten het briljant te brengen. Misschien een optie om deze heren gewoon te houden? Het is al eerder op deze site gezegd dat de zanger fenomenaal goed kan zingen, alleen zijn overkomen mag nog gepolijst worden. Hij staat heel houterig achter zijn microfoon en kijkt nog steeds een beetje bang uit zijn ogen. Dat is nergens voor nodig en leidt ontzettend af.

Undershadow speelt ook met knikkende knieën. Deze jonge jongens zijn heel enthousiast, maar nog wel erg nat achter de oren. Er steekt niemand boven de band uit en de frontman weet niet zo goed wat hij moet doen. Het zorgt wel voor een aantal schattige momenten. Zo was de bassist, een klein, lief mannetje met zacht, blond haar, ontzettend zijn best aan het doen om boos te kijken, maar dat wilde niet echt lukken. Muzikaal rommelt het aan alle kanten, maar ontbreekt het hen niet aan wil.

Waar de één last had van zenuwen en de ander kampt met nieuwe gitaristen, had Entombed Scars nergens last van. De band liet even gladjes zien waarom zij afgelopen maart de Metal Battle van Flevoland hebben gewonnen. Met een strakke set en beukende beats komen zij de Underground even verbouwen. Al slam dansend ging het publiek helemaal te keer. Vuisten en voeten vlogen door de lucht. Met radslagen en backflips werden zelfs volledige lichamen over de dansvloer gesmeten. Entombed Scars weet in elk geval hoe zij het publiek tevreden moeten houden en horen nu gewoon thuis bij namen als Merge As One en For Blood And Vengeance.