De Verste finale van 2012

Better Left Forgotten gaat naar huis met de gouden worst!

Tekst: Nico Glas; Foto´s: Bartjan Nieuwerf ,

Afgelopen vrijdag, 6 januari, speelde de Kunstlinie in Almere toneel als slachterij. Onder toeziend oog van de vakslagers van Een Blok Aan Je Been kwamen de bands Better Left Forgotten, Undershadow, Riot Van, Future Set Forever en Samora het podium op, hopend dat zij aan het eind van de avond zichzelf de “Verste band” van Flevoland mag noemen.

De opener Undershadow, een Almeerse metalband, is met de noemer “Vers” goed op zijn plek. De jongemannen lijken te weten wat ze willen en spelen de muziek met overgave. Helaas is  het gebrek aan ervaring nogal merkbaar. Op het podium gebeurt alles nog een beetje stijfjes en mist het publiek iemand die duidelijk de leiding neemt. Wel zijn zij een band met een duidelijke richting, alle nummers zitten in hetzelfde straatje. Het is wat onorigineel, maar met wat tijd en ervaring zou Undershadow de metalscene in Flevoland goed kunnen versterken.

Metal wordt deze avond goed vertegenwoordigd, zo ook door Future Set Forever. Deze hardrock/metalband begint met een heavy metal nummer wat bijzonder goed past bij de stem van de zanger. Wellicht wat vroeg om het te zeggen, maar dit zou zo maar één van de beste vocalisten van Flevoland kunnen worden. Wat teleurstelt bij de rocksterren is hun setlist. Zij spelen drie nummers, waarvan één het voornoemde heavy metal nummer, een power ballade en tot slot eindigen ze met een keihard metalcore nummer. Ondanks dat alle nummers heel goed gespeeld worden, is geen pijl te trekken op hun muzikale richting. Dit zorgt er voor dat de band zich slecht profileert.

Na een heel goed eerste nummer weet de Emmeloordse pop/rock-formatie Riot Van het publiek te verbazen met een geniaal gespeelde slap-bass. Alle aandacht is meteen op de bassist gericht en hij weet het goed vast te houden. Bij het tweede nummer is de band een beetje vergeten dat ze zo´n goede bassist hebben en wordt hij gedurende de rest van de set naar de achtergrond gedrukt. Zonde! Het geluid van het eerste nummer zat zo vol karakter, dat de rest van de muziek saai  of zelfs inspiratieloos over komt.

Dan iets heel anders. Omringd door vier bands die zich laten horen met gitaargeweld, weet Samora weer eens te verrassen. Deze muzikale mix van soul, reggae en dubstep is verrassend genoeg voor het publiek, wat Samora de felbegeerde zilveren worst oplevert. Deze worst is voor de publiekprijs die bepaald wordt door het geluid dat het publiek NIET maakt. Hoe stiller het publiek, des te meer de band wordt gesteund. Met 80,4 decibel grijpt Better Left Forgotten net mis. De publieksprijs gaat namelijk naar Samora, met 80,2 decibel.

Toch heeft Better Left Forgotten niets te klagen, want zij halen de juryprijs binnen: de gouden worst. Dit is met hun vorm van metalcore, waarbij overwegend clean gezongen wordt, op zijn zachtst gezegd bijzonder. Het is niet kwalijk te noemen. Wat ze doen, doen ze goed en met overgave. Instrumentbeheersing is niets op aan te merken, maar het is wel onwennig. Het komt, voornamelijk door de zanger, die iets te gladjes overkomt en daardoor tegenstrijdig lijkt met de muziek. Dat zijn vooralsnog zorgen voor de toekomst. Better Left Forgotten mag zichzelf de verste band van Flevoland 2012 noemen.