Heidenen in de Underground Heidenen in de Underground

Omnia zorgt voor een waar muzikaal spektakel!

, Tekst: Nico Glas; Foto's: Anne-Marieke Zaal

Heidenen in de Underground

Omnia zorgt voor een waar muzikaal spektakel!

Tekst: Nico Glas; Foto's: Anne-Marieke Zaal ,

Zaterdag 14 januari stond Pagan Folk helden Omnia in de Underground in Lelystad. Deze mannen en vrouw komen met dreadlocks, tribal tatoeages en vrije gedachten de boodschap van leven, liefde en anarchie brengen in het polderlandschap. Gespeeld op een aantal zelfgemaakte instrumenten en gezongen in het Engels, Gaelic, Latijn, Fins, Duits en Hindi brengen zij eens wat anders dan het standaard podiumgeluid. 3voor12/Flevoland ging op pad om te kijken of het Paganisme iets voor ons is.

Steve Evans

Steve Evans

 De Underground is bijzonder rustig, met als waarschijnlijke reden dat er maar één optreden is deze avond. De band Omnia staat er als voorprogramma en hoofdact, met een set van grofweg anderhalf uur.

In dat anderhalf uur komt een hoop aan bod. Tussen de nummers door weet zanger Steve zich te ontpoppen als een waar komediant, wat zeer goed valt bij het publiek. Deze rasechte frontman neemt het publiek mee naar het natuur-liefhebbende land van de Pagans. Met luit, gitaar, slideridoo (een didgeridoo met een schuif mechanisme, denk aan een trombone), drums, bodhrán en harp maken zij muziek over het liefhebben van de natuur, het verminken van je tegenstanders en het afzetten tegen de overheid. De zanger roept op om geen geld meer te geven aan de overheid, wat best ironisch is in een poppodium dat puur bestaat dankzij overheidssubsidie.

Jennifer van der Harten

Jennifer van der Harten

Alle gekheid even op een stokje. Muzikaal is er vrijwel geen kritiek te leveren op de band. Van de artiesten op het podium spat de muzikaliteit af wat zorgt voor één groot feest. De samenzang van Steve en zangeres Jenny is kippenvel-opwekkend, bijzonder om te horen en een ware ervaring.

De band kan beter blijven spelen waar ze mee begonnen zijn. Waar het Pagan-gebeuren goed en oprecht overkomt, spelen zij ook een rap/hip-hop nummer dat bijzonder slecht is. Eenmaal uit hun genre gestapt is er tijdens dat nummer niets meer overgebleven van hun authenticiteit. Het lijkt alsof een aantal hippies een serieuze songtekst rappend proberen te verkondigen.

Philip Steenbergen

Philip Steenbergen

 Dat nummer was van korte duur en het feest kon gewoon lekker doorgaan. Aan het einde van het optreden vertelt de zanger nog even hoe een toegift werkt en de band vertrekt. Traditiegetrouw begint het publiek te schreeuwen en tot grote verrassing komt de band terug en spelen zij nog twee van hun meest bekende nummers. Hierna heeft Omnia er genoeg van en bedanken het publiek.  Het doek valt en het is tijd voor bier!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland