Entombed Scars gaat voor goud

Regiofinalist Metal Battle laat rest achter zich

Tekst: Nico Glas en Bart Rouw; Foto´s: Wilco Steeneveld ,

Vrijdag 24 februari 2012 was Underground in Lelystad wederom gastheer voor het jaarlijks headbangersfeestje. De bands Caliber, Epic Mind, A Vegas Tragedy en Entombed Scars haalden alles uit de kast om een ronde verder te komen in de Metal Battle.

De avond begint, zacht gezegd, middelmatig met Caliber. De Lelystadse thrash metalband weet de lat niet ver van de grond te krijgen. De boosdoener is de afwezigheid aan ervaring: de drummer speelt onder alles hetzelfde, afgezaagde ritme, de slaggitarist raakt in paniek als hij niet kan afkijken bij de leadgitarist en de bassist speelt voornamelijk voor zichzelf. Daar waar de leadgitarist een op zich aardige solo weet te spelen, valt deze in het water doordat het niet past in de muziek. Het oogt een beetje alsof de band bestaat om de leadgitarist een medium te verschaffen voor zijn al jaren geleden geschreven werk. Maar met het generieke metal-sausje is Caliber niet de band die dit interessant kan maken.

De prog/power metalband Epic Mind doet een verwoede poging de lat te reanimeren met hun instrumentale set. Inderdaad, de band heeft geen zanger. Jammer genoeg staan de andere muzikanten niet echt sterk op het podium, wat ook betekend dat de band geen frontman heeft. Hierdoor wordt het nogal saai om te zien. Lukt het de band dan te overtuigen met hun spel? Lastig. Hoewel ze qua techniek en strakheid veruit de beste band van de avond zijn, snijdt dat mes aan twee kanten. Instrumentale progmetal moet rete strak zijn, waardoor ieder foutje opvalt. Helaas zitten er nogal wat foutjes in. Hierdoor lukt het de band niet de jury aan hun kant te krijgen.

De laatste twee bands liggen vrijwel in elkaars verlengde. A Vegas Tragedy en Entombed Scars komen beide uit de post-hardcore/metalcore hoek. Het grote verschil tussen de twee zijn de vocalen. Entombed Scars houdt het voornamelijk bij grunten en screamen. A Vegas Tragedy probeert ook traditionele zang aan hun resumé te voegen. Probeert, want het is voornamelijk vals. Het geeft de band wel net dat beetje meer mainstream-potentie, mits ze een manier vinden het zuiver te krijgen.
Qua muziek speelt A Vegas Tragedy wat technischer op de gitaren en een stuk slordiger op de drums. Doordat Entombed Scars kiest voor het veilige simpel en snel klinkt het geheel een stuk strakker. Dit is dan ook wat de jury uiteindelijk doet beslissen deze band door te sturen naar de volgende ronde, welke tien maart plaats vind in Walhalla te Deventer.
Poppodium Underground heeft haar eigen prijs in het leven geroepen. De band die de meeste stemmen van het publiek krijgt mag later in het jaar een avond openen voor “een megavette metalband”. Welke dat is, weet nog niemand. Wie er opent is wel al bekend, want A Vegas Tragedy sleept het leeuwendeel van de stemmen binnen en is klaarblijkelijk de publieksfavoriet.