The Up winnaar eerste voorronde op houten jubileum Flavourland

Jazzy & The Pattynama´s pakken publieksprijs in Underground

Tekst: Bart Rouw; Foto´s: Wilco Steeneveld ,

Na Rondje Flevoland en De Kan Van Almere werd vijf jaar geleden Flavourland in het leven geroepen. Afgelopen weekend was het eerste deel van het houten jubileum van Flevoland´s grootste bandjeswedstrijd. Dit werd in poppodium Underground gevierd met een achttal bands, die hard tegen hard gingen om de prijs binnen te halen: een felbegeerde finaleplek.

Acht bands, van hardcore tot hiphop, van electropop tot punkrock. Er zijn vanavond twee prijzen weg te geven. Een juryprijs en een publieksprijs. De een gaat naar de band die de vakjury weet te overtuigen, de ander naar de band die vanuit het publiek de meeste stemmen krijgt.

Een aantal bands kennen ondertussen het klappen van de zweep. Oudgedienden Fur, The Up en Jazzy & The Pattynama´s laten dan ook zien dat zij ondertussen weten hoe je een kwartier vult. Wat opvalt is dat alle drie de bands aanzienlijk gegroeid zijn het afgelopen jaar. Zowel qua instrumentbeheersing als qua songwriting.

De nieuwe lichting bands wordt gevormd door Stick It, Contrast, GeenItalië en The Croakers. Funkrock, hiphop, punk en alternatieve rock, respectievelijk, met duidelijke uitschieters. Want hoewel het oeuvre van hiphopper Contrast erg basic is en nu nog weinig eigen inbreng bevat, staat de jonge rapper wel vol overgave op het podium. “Hij is zelfs verstaanbaar! Dat is tegenwoordig al heel wat”, meende een toeschouwer. De andere uitschieter is GeenItalië. “Geen band die een bandwedstrijd wint,” licht een jurylid toe, “maar wel een band die je nu al op de Zwarte Cross kan zetten. Zij zijn vanavond de enige band die de muziek maken die zij voor ogen hebben en dat doen met humor en stijl.”

De tussenweg wordt bewandelt door Future Set Forever. Met oude rotten Maik Ijpelaar en Stephan van der Horst, aangevuld door een kersverse ritmesectie. Dit is wel te merken. De vocalen van de band lopen erg goed, maar worden verstoord door vooral het slordige drumwerk. Zonde, want de potentie is er.

Nadat de acht bands hun schoenveters uit hun schoenen hebben gespeeld is het tijd voor de jury om in beraad te gaan. Al snel komt daar een juryrapport uit, naar de zaal gecommuniceerd door presentator Yorgos in de vorm van een lijst dooddoeners en one-liners. Het oordeel: Contrast op de derde plaats, GeenItalië op de tweede en een plekje bovenaan het erepodium voor The Up. De Lelystadse poprockers staan zeven december in de finale in De Meester. Ze zullen worden vergezeld door Jazzy & The Pattynama´s, die de publieksprijs mee naar huis mochten nemen.