Derde voorronde naar Urker The Benefit Thieves Derde voorronde naar Urker The Benefit Thieves

Wildcards en finale line-up Flavourland 2012 bekend

, Door Bart Rouw

Derde voorronde naar Urker The Benefit Thieves

Wildcards en finale line-up Flavourland 2012 bekend

Door Bart Rouw ,

De rondes zijn gestreden en de stemmen geteld. Flavourland 2012 gaat de zevende december tegemoet met een spannende line-up. Maar eerst kijken we terug naar de laatste voorronde, afgelopen weekend in De Klos in Emmeloord. Een avond met hoogte- en dieptepunten, zoals een echte Flavourland voorronde beaamt.

Traditiegetrouw staan er in De Klos minder bandjes op een Flavourlandvoorronde. Dit om de bands te ontzien in de reiskosten en tijden, maar ook omdat de klos gewoon minder capaciteit heeft dan de Meester of Underground. Zo kwam het dat er vanavond vijf bands strijden om die plek in de finale. Rashanto and the Disctrict Lyons Reloaded, Je´Taime le Supermarche, The Apps, The Benefit Thieves en Engraved doen een gooi naar de juryprijs, met de publieksprijs in het achterhoofd.

Wat opvalt is de ervaring die de bandjes in huis hebben. Engraved en Je´Taime lopen elk alweer een tijdje mee, maar stiekem bestaan de “jonge” bandjes The Apps en The Benefit Thieves grotendeels uit Right Next Door en Wallnoize, respectievelijk. Rashanto sluit aan bij deze trend door weer op het podium te gaan staan met de band waarin hij ooit is begonnen, The District Lions. Helaas blijkt voor de acts dat ook hier in het verleden behaalde resultaten niet altijd garantie geven voor de toekomst.

Zo komen The Apps en Je´Taime le Supermarche er bekaaid vanaf. Een jurylid is onder de indruk van het nieuwe geluid van The Apps, maar wordt niet blij van de haperende zang en het simpele drumwerk. Bij Je´Taime schort het vooral aan technische kennis: de zanger is onverstaanbaar en het geluid van de band klopt niet helemaal. Ook lijkt alleen de drummer zich te vermaken. De rest van de band staat er wat onwennig bij. “Alsof er in hun huwelijkse voorwaarden stond dat ze één keer per maand aan hun vrouw moeten zitten en het er niet mee eens zijn”, beschrijft een toeschouwer kleurrijk.

Engraved en Rashanto doen het beter. Zij brengen wat er op de verpakking staat. Kritiek voor beide bands is wel dat het niet veel verder komt dan dat, een degelijke reggaeton/dancehallact en een deathmetalband. Hoewel er weinig missers zijn, is degelijk niet wat je wilt horen. Ook deze bands missen technische knowhow. Zo is bij Rashanto weinig daadwerkelijke microfoontechniek te herkennen, wat resulteert in een uiterst slecht verstaanbare zang. Engraved mist gitaartechnieken. Wat er is staat stevig, maar het mag meer uitdagender.

Gelukkig weten The Benefit Thieves het er beter af te brengen. De sound, de techniek, de show, de uitstraling, maar vooral de muziek klopt. De ervaring zit vooral in kleine dingen. Zo is er bij de band nagedacht over het plaatje en matched de kleding. Tijdens de soundcheck wordt duidelijk gecommuniceerd met de geluidsmensen waardoor dit de eerste band is waarvan het lijkt alsof de sound klopt bij het plaatje. De bassist haalt tijdens de opbouw een micstandaard voor de neus van de drummer weg. Kleine dingen, maar oh zo belangrijk.

Het juryberaad is kort. Presentatoren Leon Olmo en Yorgos hebben de eer de winnaar van de avond bekend te maken en zonder veel verrassing krijgen we te horen dat The Benefit Thieves doorgaan naar de finale. De tweede plek is voor Engraved en als hekkensluiter vinden we Rashanto op de derde plaats. De publieksprijs gaat, heel keurig, naar de enige Emmeloordse band, Engraved.
Ook zijn vanavond de wildcards bekend gemaakt. Rashanto and the District Lyons Reloaded mogen de eerste mee naar huis nemen. GeenItalië krijgt de tweede, waarmee de line-up voor zeven december bekend is. Namelijk The Up, Jazzy and the Pattynama´s, Amongst The Unbroken, The Rooms, The Benefit Thieves, Engraved, Rashanto and the District Lyons en GeenItalië. Vrijdag zeven december wordt Flavourland 2012 beslecht in De Meester.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland