Jaya the Cat in de Underground Jaya the Cat in de Underground

Dansen zal je!

, Tekst: Nico Glas; Foto's: Anne-Marieke Zaal

Jaya the Cat in de Underground

Dansen zal je!

Tekst: Nico Glas; Foto's: Anne-Marieke Zaal ,

Met de release van hun nieuwe album The New International Sound Of Hedonism gaat de Amsterdamse band Jaya the Cat door Europa om deze aan de man te brengen. Nipt meer dan anderhalf jaar geleden stonden zij al rockend in de Underground, te Lelystad. Ondersteunt door het Groningse Mr. Wallace en onze eigen The Up gaat Jaya nu de herkansing in. Skanken maar!

Mr. Wallace is in het hoge noorden een bekende naam. Begonnen in het voorjaar van 2010 heeft deze ska band al menig prijs en prestigieus optreden binnen gehaald. Zo was er in het prille begin een optreden met Def P en de Beatbusters en wonnen ze vorig jaar de Kleine Prijs van Friesland. Nu zij in het bescheiden Underground staan is ook te zien waar al die ophef vandaan komt.

Na een hele rustige opening van zo'n halve minuut is het knallen geblazen. Energieke ska dat geen genade kent voor het publiek: dansen móét je, dansen zál je! Door het krankzinnige tempo van de band is Mr. Wallace tijdens het repeteren en nummers schrijven vergeten dat er ook een trompettiste in de band zit. Waar de saxofonist nog genoeg noten in het repertoire heeft, staat de andere toeteraar soms een beetje verveeld om haar heen te staren.

Energie. Dat is zo'n beetje het kernwoord van de avond. De headliner Jaya the Cat beukt er op los met hun bastaardras dat ze muziek noemen. Rock, ska, punk en reggae worden tegen de muur gesmeten in de hoop dat er iets blijft plakken. Wat er aan de muur overblijft is een magistrale sound dat moeilijk over te brengen is met een stel geschreven woorden. De gitarist vindt dit waarschijnlijk ook van de teksten van zanger Geoff. Door zijn bijna constante mime van de lyrics geeft het dat extra komische smaakje waardoor alles beter blijft hangen.

De winnaar van de avond is dan toch onze eigen “homegrown” The Up. Een week na het winnen van de eerste Flavourland voorronde staan ze met pracht en praal in het voorprogramma van Jaya the Cat. Een betere boeking kunnen we ons ook niet wensen. Met een overdosis energie, die zo centraal staat vanavond, staan zij te knallen op het podium. Mocht dit op de finale van Flavourland ook zo zijn, dan mogen de andere deelnemers hun borst wel nat maken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland