Wie is Daniël Tak?

Culturele armoede is het ergste dat je een land aan kan doen.

Door Danitsja Koster ,

Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Daniël Tak.

Culturele armoede is het ergste dat je een land aan kan doen.

De lange, opa-petdragende Daniël René Jean-Pierre Tak is een markant figuur in de Flevolandse muziekscene. Zijn opvallende voorkomen heeft alle schijn van anarchie, maar de zachtaardige, vrolijke noot Tak ziet dat zelf geheel anders. Als rasechte Almeerder, geimporteerd vanuit Amsterdam op zijn tweede, voelt hij zich prima thuis in Haven en Stad. Samen met zijn vriendin en voormalige asielkat vind hij het heerlijk wonen, al gaat hij voor zijn plezier graag naar Amsterdam en andere grote steden.
Op zijn tiende hield Daniël zich bezig met chillen en luisteren naar slechte muziek. Naar eigen zeggen wist hij toen niet beter. Op zijn twintigste hield hij zich bezig met dingen die hij leuk vond. Zo zat hij in de band No Excuse, en later in Gandhi's Revenge, ging veel uit en genoot van het jong zijn. Ondanks dat zijn dertigste verjaardag om de hoek gluurt, kan hij nog steeds heerlijk onverantwoordelijk genieten van het jong zijn. Dat beantwoordt ook gelijk de prangende vraag aan Daniël en zijn vriendin die alweer tien jaar samen zijn: de kat is voorlopig verantwoordelijkheid genoeg, kinderen staan niet op de planning.
Momenteel houdt Daniël zich bezig met zijn band Shakedown 8, waar hij zingt en af en toe wat mondharmonica speelt. Ook schrijft hij vaak teksten, iets waar hij zich al vanaf jongs af aan interesseerde. Daarnaast zijn computerspelletjes, naar optredens gaan, films kijken en het theater bezoeken belangrijke tijdsbesteding. Als klein jongetje werd hij al meegesleurd naar concerten en theater waar vele optredens indruk maakten en hem inspireerde. 'Als ik één iemand zou moeten kiezen als held is het Jello Biafra, de ex-zanger van de Dead Kennedy’s. Een man van integriteit en maatschappelijke kritiek. Hij is geweldig cynisch en weet waar hij het over heeft.' Het is duidelijk dat Daniël een veelzijdig man is en het dus hoog tijd wordt om hem het vuur aan de schenen te leggen. Wie is Daniël Tak?

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?
Dit vind ik een moeilijke vraag. Ik denk mijn huiskamer, waar ik tot rust kom. Ik vind de Esplanade erg mooi geworden. Lekker zomers met je poten in het water en een boek erbij of een muziekje in je oor. Ook mag de oefenruimte van Trapnotov niet worden vergeten. Daar hebben we zoveel lol gehad, vroeger. Zoals ik zeg: een moeilijke vraag.

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?
Mijn voorkeur gaat uit naar variatie, dus ik heb niet echt een stamkroeg. Ik ben wel vaak te vinden in de Melkweg voor concerten en daarna in Soundgarden of Dan Murphy’s. In Almere kom ik nog wel eens in de Cameleon, de enige tent in Almere waar je gewoon op rekening kan drinken en dat die rekening ook klopt. Af en toe even kijken in de Meester als er iets leuks speelt.

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?
Ik ga geen bands of personen noemen omdat ik vind dat iedereen in de scène erg lekker bezig is. De Flevolandse muziek is aardig volwassen geworden en heeft vele parels. Wel wil ik zeggen dat initiatieven als Snoerloos, Vers, Almere gaat Vreemd en Drumparktroon geweldig zijn. Support deze events ook zoveel je kan.

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?
Ik denk dat een hoop bands en artiesten worden onderschat. Ik denk dat zelfs het publiek wordt onderschat. Er wordt voor veel acts en shows zeer slecht gepromoot. Ook worden er veel “veilige” dingen geprogrammeerd.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Gandhi’s Revenge. Wat een schijtband! Laat ik verder geen namen noemen maar gewoon stellen die hele “TV Oranje”-zooi zo door de spreekwoordelijke plee gespoeld mag worden. Cultuurarme muziek voor mensen die weigeren na te denken en wiens intellect afhankelijk is van de TV! 

Wat is voor jou een bron van inspiratie?
Ik put mijn inspiratie uit de historie die mijn leven is. Liefde, seks, drank, vriendschap. Ook uit ik mijn woede tegen onrecht, milieuvervuiling en andere dingen die mij dwars zitten. Inspiratie ligt voor het oprapen. Je hoeft het alleen maar te pakken.

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?
Freedom is the right of all sentient beings.

Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik werk 4 dagen in de week als (grafisch) reproductiemedewerker. Ik ben eigenlijk wel weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vijfde dag gebruik ik om me concentreren op mijn hobby’s en muziek. In de weekenden is het vaak feesten, drinken, concerten en vooral uitslapen.

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?
Ik vind het moeilijk te zeggen wat ik zou toevoegen. Ik hoop dat mijn teksten iets hebben kunnen betekenen voor iemand. Misschien net iets anders tegen iets aan kijken of er iets uit kunnen halen waar iemand wat aan heeft. Ik denk dat mijn grootste toevoeging is dat ik ook gewoon deel van het publiek ben en dat ik als bezoeker betaal, support en geniet!

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is.
Net als bij de films die ik kijk, ben ik gek op wanproducten. De muziek van bijvoorbeeld William Shatner of de afgrijselijk tonen van uit maat spelende punkbands. Ook luister ik soms nog steeds de soundtrack van Megaman 3 (8-bit) en andere gamesoundtracks. De grenzen van je eigen wansmaak opzoeken is een heerlijke bezigheid.

En, hoe is het verder?
Lekker, het kan eigenlijk niet beter. Ik doe nog steeds wat ik leuk vind, ben gezond en heb verder weinig te klagen.

Wat wil je verder nog kwijt?
Het is belachelijk onverantwoord hoe het huidige kabinet wil bezuinigen op cultuur. Culturele armoede is het ergste dat je een land aan kan doen. Als bepaalde dingen nu verdwijnen, zullen komende generaties het zonder moeten doen. Tot we allemaal brave MTV-consumentjes zijn geworden. Laat dit niet gebeuren. Subsidie of niet, blijf kunst en cultuur maken en beleven!