Skankend in de Underground! Skankend in de Underground!

“Dat smaakt naar meer!”

, Tekst: Nico Glas; foto's: Nico Reinders

Skankend in de Underground!

“Dat smaakt naar meer!”

Tekst: Nico Glas; foto's: Nico Reinders ,

Aan het begin van de vorige maand stond Jaya the Cat als afsluiter in de Meester te Almere. Op 26 februari was de eer aan de Underground in Lelystad: konden de reggae-slash-punk-slash-ska-rockers het feestje in de polderhoofdstad ook waar maken? 3voor12/Flevoland zocht het uit.

“Dat smaakt naar meer!”

Jaya the Cat staat bekend om hun energieke muziek; een mengelmoes tussen reggae, rock, ska en een tikkeltje punk. Een band die bij iedereen uiteindelijk de voetjes van de vloer haalt. In een drukke Underground was dat heel mooi te zien. Aan het begin van de avond waren de eerste drie rijen in beweging, maar die instelling kroop langzamerhand naar achteren toe. Tegen het eind van het repertoire stond de hele zaal te schudden. Muzikaal technisch gesproken is het een waar meesterwerk. De vrolijke muziek van ska is perfect gecombineerd met de kracht van rock, gedoopt in een lyriek sausje van reggae.

Reggae, een genre waar Lelystad niet genoeg van blijkt te krijgen. Begin februari was er al een volledig uitverkocht eerbetoon aan Bob Marley, met een tributeband die zowel de rastakoning als zijn gezelschap The Wailers in ere hield. Maar voor Jaya the Cat stond het Lelystadse No Nuff op de planken. Toen de band in 2009 voor het eerst optrad, stonden ze meteen in het voorprogramma van skaband The Slackers, waarvan de frontman vond dat No Nuff ook daadwerkelijk klonk als The Wailers. Een beter compliment kun je niet krijgen als tributeband. 
Inmiddels heeft de band wat veranderingen overleefd. Zanger Ruben Thurnim stopte om zich te focussen op de talentenjachten waaraan hij mee deed, waarop gitarist Erwin Decker de zang op zich nam totdat de nieuwe vaste zanger, Roald, geïntroduceerd werd. Omdat Roald pas een paar weken bij de band zit, was het wijsheid om hem niet meteen in het diepe te gooien, maar gewoon een nummertje te doen om aan het publiek te wennen.
No Nuff wil nu ook laten zien dat zij niet alleen kunnen coveren, maar ook zelf nummers kunnen schrijven. Gedurende de setlist schoof er geregeld een eigen nummer voorbij. “Achteraf kreeg ik zelfs te horen dat men niet doorhad dat dit eigen nummers waren,” zegt toetsenist Erik van Bemmel daarover. “Blijkbaar mengde het goed met de covers die wij speelden. Dat smaakt naar meer!”

Naar meer smaakt het zeker. No Nuff is flink bezig met het regelen van meer optredens. Zo kan het maar net dat zij 2 juli op Jolpop staan in de Jol (verassing), te Lelystad. Ook gaan er geruchten dat zij iets gaan doen op Koninginnedag. Genoeg te doen, genoeg te beleven.
Zin in meer ska? Zaterdag 26 maart staan The Toasters (USA) in de Underground. Met in het voorprogramma niets minder dan lokale helden Shakedown Eight!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland