Gottlieb beste schreeuwband van Flevoland Gottlieb beste schreeuwband van Flevoland

Merge As One pakt publieksprijs tijdens Metal Battle 2011

, Tekst: Nico Glas; Foto´s: Anne-Marieke Zaal

Gottlieb beste schreeuwband van Flevoland

Merge As One pakt publieksprijs tijdens Metal Battle 2011

Tekst: Nico Glas; Foto´s: Anne-Marieke Zaal ,

Wat hebben Merge As One (Almere), Beat the Hero (Lelystad), Gottlieb (Almere) en Gloria Victis (Almere) met elkaar gemeen? Zij stonden afgelopen zaterdag in de Underground, te Lelystad, om te zien wie zich dit jaar de beste herriemakers van Flevoland mochten noemen. Metal Battle is weer begonnen en dat betekent flink wat hoofdschudden en vuistenballen! SLAYEEEER!

Merge As One pakt publieksprijs tijdens Metal Battle 2011

Metal Battle is oorspronkelijk ontstaan uit een samenwerking tussen twee metalverenigingen uit Enschede en Utrecht en uit nieuwsgierigheid over waar de beste metalband vandaan kwam. In 2001 kwam de eerste winnaar uit Zutphen, genaamd Slayne. Fast forward to 2010 waar Grindpad, een death-slash-trashmetalband de eer op zich nam. Dit jaar is de elfde editie en zullen er uit alle windstreken weer brulbands om die ene prijs strijden: de prijs die de beste schreeuwband lauwert.

Anno 2011 staan Merge As One (Almere), Beat the Hero (Lelystad), Gottlieb (Almere) en Gloria Victis (Almere) in de Underground om de Flevolandse voorronde te winnen en zo een plekje te bemachtigen voor de halve finale in Zaandam. Er viel een juryprijs en een publieksprijs te winnen. De publieksprijswinnaar krijgt nog een optreden in de Underground als voorprogramma van een nationaal bekende band. De juryprijswinnaar gaat door naar de halve finale tegen de winnaars van Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Deze halve finale zal 26 maart plaatsvinden in de Kade te Zaandam. Als de Flevolandse vertegenwoordiger dit ook wint, staat hij 23 april in Atak te Enschede in de finale.

Antonin Mercié maakte ooit eens een beeld voor de gevallen Franse soldaten tijdens de Frans-Pruisische Oorlog (ook wel Frans-Duitse Oorlog genoemd): Gloria Victis (Glorie aan de overwonnen). Of deze geschiedenisles ook wat te maken heeft met de band die optrad, is niet duidelijk, maar wel een accurate naamgeving. Gloria Victis uit Almere maakt Heavy Metal á la AC/DC, Motörhead en Iron Maiden; een metalsoort die begin jaren negentig uitstierf en plaats maakte voor Nu-Metal. Een dappere poging was het zeker te noemen, maar muzikaal was het niet. De band wist niet samen muziek te maken en stonden als individuen op het podium. Glorie was er niet, overwonnen waren ze zeker.

Al bijna een jaar hebben de heren van Neighbours Nightmare uit Lelystad een andere naam: Beat the Hero. Muzikaal zijn ze zeker gegroeid; het gitaarspel is strakker en ze staan er om het publiek te entertainen. Minpunt is wel dat de drummer een tikje onervaren overkomt. Slordige fouten en slechte maatvoering leken de band uit het ritme te halen. Wat Beat the Hero de afgelopen tijd goed geleerd of geoefend heeft, zijn de breakdowns. Zware drums en passende gitaren zorgden er voor dat elk lichaam in de zaal wel mee deinsde.
 
De volgende Almeerse metalcoreband draait al een tijdje mee en eindelijk werpt het de vruchten af: na een tweede plek in de voorronde van Flavourland en een tweede plek in de finale van Vers (tegen niemand minder dan Merge as One) won Gottlieb deze avond de juryprijs. Niet alleen hadden ze indruk gemaakt op de jury, maar ook op het publiek. Al moshend en headbangend ging de voorste helft van het publiek hun setlist door. Een goede mix van brullen en zuivere zang maakt deze band vergelijkbaar met Killswitch Engage, niet alleen qua zang, maar qua gehele muziekstijl.

Na het winnen van Vers afgelopen maand en kwalificatie naar de tweede ronde van Emergenza heeft de Flevolandse hardcoreband Merge As One flink naam gemaakt. Ook op Metal Battle 2011 wilden zij een gok wagen. Goed idee, want met de meeste publieksstemmen, welgeteld 72,  veroverden de mannen een plek in het voorprogramma van een gerenommeerde metalband in poppodium de Underground. De energie van de bandleden op het podium werkte zeer aanstekelijk, wat ervoor zorgde dat het publiek goed uit zijn dak ging. Een muzikale mix die werkt, dat is na al die optredens wel een gegeven.

Het eerst volgende metalevenement dat vast staat is de EP-Release van Stating the Obviouz, met in het voor programma For Blood and Vengeance en Merge As One. Verder wenst 3voor12/Flevoland de heren van Gottlieb natuurlijk veel succes in de halve finale te Zaandam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland