Samora wint Flavourland in de Underground

Waar zijn alle grootheden?

Tekst: Nico Glas; Foto´s: Anne-Marieke Zaal ,

Zaterdag 9 december 2011 was de zoektocht naar de beste band van Flevoland afgelopen. De stemmen zijn geteld en de jury heeft zich over de uitslag bekommerd. Wie gaat er deze keer de jongste Nederlandse provincie vertegenwoordigen bij de Sena Pop Awards 2012? 3voor12/Flevoland was er bij en plaatst gelijk vraagtekens achter de leus “beste band van Flevoland”.

Waar zijn alle grootheden?

De Underground in Lelystad is vanavond de gastheer van de finale van Flavourland. In deze wedstrijd is de organisatie op zoek naar het grootste muzikale talent van Flevoland. Na drie voorrondes in Almere, Lelystad en Emmeloord zijn er zeven bands over die strijden om deze grote eer.

Is deze eer misschien niet wat te groot voor het gros wat hier optreedt vanavond? De bands/artiesten die er staan zijn Je t’aime Le Supermarche, For Blood And Vengeance, Five Dogs Left, New Blues, Samora, Amongst The Unbroken en Stereotypes (spreek uit als “Stereo-tiep-es”), maar is dit echt de top van muzikaal Flevoland?

De slordige instrumentenbediening van Je t’aime Le Supermarche en Amongst The Unbroken horen niet thuis op een finale zoals dit. Potentie hebben beide bands zeker, maar zij zijn er technisch nog lang niet. Je t'aime Le Supermarche gaat naar huis met de publieksprijs.

Ook Five Dogs Left, een hard rock band uit Almere, heeft nog een lange weg te gaan. Dit jaar kwamen zij als winnaars weg bij Popsport en de regionale finale van de Kunstbende, dat zegt wel dat de band wat kan. Alleen de podiumvertoning voelt nogal pretentieus. Het lijkt alsof zij hebben leren rocken van een aantal live dvd’s en dat zo goed mogelijk proberen na te doen.

De Stereotypes uit Almere brengt hun Nederlandstalige rap-rock met overtuiging. De twee rappers van de band kunnen goed met elkaar werken en de flow die zij hebben is erg lekker. Af en toe vallen zij in herhaling en worden de nummers wat monotoon.

Van de top drie bands van de jury kan wel gezegd worden dat zij hier op de Flavourland finale thuis horen. De Almeerse bluesband New Blues staat op het podium ter vervanging van Merge As One, die vanwege een ander optreden in Arnhem de finale heeft afgezegd. De leden van New Blues (derde plaats) zijn heel goed op elkaar ingespeeld en weten het erg goed te brengen. Het ontbreekt hier en daar wel aan creativiteit. Dit zorg er voor dat de band snel op de achtergrond zakt en het publiek onderling maar begint te praten of zelfs de zaal verlaat.

Als er een harde band geboekt moet worden, zul je in Flevoland al snel aan For Blood And Vengeance denken. Ook op Flavourland weten zij zich goed te houden. Met een krachtige en energieke set laat deze Almeerse Hardcore band zien waarom zij in de finale staan en uiteindelijk de tweede plaats binnenslepen.

De grote winnaar van de avond is Samora. Ondersteunt door een toetsenist, beatboxer en bassist is zij vooral de meest opvallende. Een muzikale mix van soul, dubstep en reggae waar de stem van Samora als vloeibaar goud overheen wordt gegoten. Zij wisten de jury te overtuigen met hun vernieuwende bombastische show en Samora gaat als terechte winnaar naar de Sena Popawards in de Melkweg Amsterdam.

Flavourland 2011 zit er weer op en de vraag is wat de versie van 2012 zal gaan brengen. Het ontbreken van de goede bekende bands van Flevoland is wel heel bijzonder bij het organiseren van een wedstrijd voor “De beste band van Flevoland”. Waar zijn regionale helden als Evant Garden, De Softies of VineYard?

Flavourland is zich aan het vormen tot een kweekvijver, een tweede Vers of Kunstbende, en daar ga je niet de beste band mee vinden.