Frank Buers, een pareltje in de polder

"Ik wil mijn muziek nu al met mensen delen"

Door Danitsja Koster en Heleen Wever ,

Soms komt er op de redactie een persbericht binnen over een muzikant waarvan de naam niet meteen een belletje doet rinkelen. Frank Buers is zo'n muzikant. Decennia aan ervaring en toch valt het kwartje niet meteen. Nu hij bezig is met de opnames van zijn solodebuut en het gehele proces online is te volgen, wordt het de hoogste tijd dit multitalent aan de tand te voelen over zijn debuutalbum 'Blast The Past' en de weg er naartoe.

"Ik wil mijn muziek nu al met mensen delen"

Naar aanleiding van een persbericht over de debuutrelease van 'Blast The Past' wordt het tijd Frank Buers te leren kennen. Een kijkje nemen in het leven van deze gepassioneerde muziekfreak, die spontaan besluit een soloalbum op te nemen, kan via zijn website waar het gehele proces naar het album toe te volgen is. Een gewaagd plan waar deze veelzijdige muzikant vierkant achter staat.  “Helemaal op gevoel en eigenlijk zonder na te denken. Dit is wat ik graag wil!”

Zoals de meeste muzikanten kwam Frank Buers al jong in aanraking met de muziek van zijn vader. De liefde voor de jaren ´60 en ´70 werd er met de paplepel ingegoten. Als kleine jongen begon hij met piano en stapte later over op drums. Hij raakte verzeild bij een accordeonensemble en deed daar zijn eerste ervaring in de muziekwereld op. Het hek was van de dam. Vanaf begin jaren ´90 speelde hij als drummer bij Recorder waarmee hij veel optredens, in onder andere Paradiso, op zijn naam heeft staan. Nadat Recorder uit elkaar gaat stortte Frank zich op het spelen van de basgitaar en ging hij aan de slag met het schrijven en produceren van eigen werk. Om bezig te blijven daagde hij zichzelf uit met bijzondere samenwerkingen. Zo stond hij met Psicho op het podium en werkte een aantal jaar samen met Richard Kelliher aan muziek die nooit de studioruimte verlaat. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en Frank neemt zichzelf voor eindelijk een soloalbum op te nemen.

Sinds het spontane voornemen om een album op te nemen is juni 2012 een belangrijke datum voor Frank geworden. In de aanloop naar zijn debuutrelease stort hij zich volledig op zijn muzikale ontdekkingsreis als solomuzikant. “Op dit moment ben ik bewust solo, omdat ik wil ontdekken waar ik goed in ben als zowel muzikant, schrijver en als producer. Het is een uitdaging om alles zelf te doen, maar ik ben vast niet overal even goed in en ik vind vast niet alles even leuk.“ De uitdaging en de ruimte om zonder concessies een echt Frank Buers-album te maken trokken hem over de streep om deze sprong in het diepe te wagen. “Ik heb op een avond gewoon gezegd: ik ga een cd maken. Bam!” Zo gezegd, maar ook zo gedaan?

Omdat Frank het zelf enorm interessant vindt om te zien hoe nummers tot stand komen was het idee om het proces naar zijn debuutalbum online te zetten snel geboren. “De Beatles hebben bijvoorbeeld  veel demo's en verschillende takes van liedjes uitgebracht en ik vind het leuk om hier naar te luisteren: hoe is een nummer ontstaan? Wat is er veranderd in de loop van tijd? Hoe is het geproduceerd? Wat hebben ze qua 'sound' gedaan?” De stap om een website te lanceren en met zijn creatieve proces de openbaarheid te betreden was toen snel gezet. “Toen ik besloot om zelf een cd te gaan maken leek het me leuk om mensen te laten zien en luisteren wat ik doe en hoe het hele proces van schrijven en opnemen gaat. Daarnaast is het een mooie manier om mensen vast kennis met mij te laten maken. Gevoelsmatig trek ik hiermee ook alvast naar buiten met mijn muziek, in plaats van tot de release alles binnen de vier muren van mijn zolderkamer te houden. Ik wil de muziek die ik maak nu al met mensen delen, ook al zijn de meeste liedjes nu nog in demo-versie.”

Een groot voordeel is dat de site een mooi uithangbord is om muzikanten te werven om na de release van het album mee op te kunnen treden. In zijn eigen netwerk informeert hij zo zachtjes aan naar leuke muzikanten om zijn nummers straks live mee te kunnen spelen en op de site komen al reacties binnen. Momenteel is hij op zoek naar een drummer en gitarist die actief zijn in hetzelfde genre. Wanneer de plaat klaar is en de muzikanten zijn verzameld zullen de eerste optredens onder de naam Frank Buers gaan plaats vinden, tot die tijd zullen we het met de site moeten doen. Met het enthousiasme van deze allround muzikant zit het wel goed, dus het mag snel juni worden!