De pieken en dalen van 2011

Weet jij ze nog?

Door Bart Rouw ,

Alleen leven onder een steen kan je rond deze tijd nog redden van al de eindejaarslijstjes. Van beste hits tot lastigste standjes van 2011, alles komt voorbij. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaat de redactie van 3v12/F ook gewoon uit kuddedieren. Dus bij deze, het lijstje met hoogte en dieptepunten uit de Flevolandse muziekscene van 2011.

Januari begon kleurrijk, met de onthulling van de nieuwe huisstijl van poppodium Underground. Beheerder Bart Drost drukte iedereen op het hart dat het pakkende nieuwe logo magenta van kleur is. Niet roze. Echt niet! Tijdens de finale van de tweede editie van Vers ging Merge as One er met zowel de Zilveren als de Gouden Worst vandoor. Dit vertaalt zich naar zowel de publieksprijs als de juryprijs. Januari werd afgesloten door het Afschijtsfeest van Gandhi´s Revenge. De band had al te weten gegeven te stoppen, maar omdat de negende editie van New Year, New Beer al stond, was dit het moment om die claim hard te maken. Vine-Yard wisselde van drummer. Hun toenmalige trommelaar ging de baspartijen verzorgen bij Stating the Obviouz en werd vervangen door de Haarlemse Guido.

De regionale voorronde van de Metal Battle vond in februari plaats. Hier wist Gottlieb de juryprijs in de wacht te slepen. Merge as One ontving ook hier de publieksprijs.

In maart bleef het stil. Heel stil, uit eerbied voor de gevallen held. Wesley de Groot – echtgenoot, vader, vriend, bron van inspiratie – kon de strijd tegen het ding in zijn lijf niet winnen en viel veel te vroeg bij ons weg.

De ep A Statement to Make van Stating the Obviouz zag midden april het daglicht. Helaas ging de band twee weken later, begin mei, op de schop. Door onenigheid in de band zagen de metalcore mannen er geen muziek meer in.

Verder bleek mei een maand voor een feestje. Met het bevrijdingsfestival, bijvoorbeeld. Dit jaar was het lokaler dan ooit, met namen als Evant Garden, De Softies, Kapthijn, The Shakedown 8 en Merge as One. Van de grotere acts gooide vooral Jack Parow en Go Back To The Zoo hoge ogen.
Vergane Glorie bleek ook een feestje. Het idee van de avond is een collectieve reünie-tour en dat lukte aardig. El Dani, Ape Dirt, Novocaine en Land of Airplanes lieten nummers horen van toen.

Hoewel het nooit echt naar buiten kwam, bracht juni een probleem voor de redactie van deze site zelf. Het leeuwendeel van de oud gediende stopte en de aanwas van nieuwe redactieleden bleef uit. Een, voor de redactie, grootschalige wervingsactie was het gevolg, met gemengd succes.
Beter nieuws waren de ep´s die in juni uitkwamen. Hardcoreband For Blood And Vengeance bracht All Bets Are Off uit en old-skool hiphopper Psicho toonde de wereld zijn Grondvesten.


Het indoorseizoen van de Meester werd begin juli ook dit jaar weer afgesloten door Almere Gaat Vreemd. Op de vierde editie van Almere´s bonte avond toonde de scene dat foute covers best leuk kunnen zijn en namen het hele Nederlandstalige genre op de hak.
Daarna brak het festivalseizoen aan, een tijd waarin de polder meestal met vakantie is, op drie dagen Lowlands na. Toch was er half juli nog behoorlijk wat herrie te horen op het Muiderzand. Gestrand, het festivalletje van de BG, was het perfecte zomeravondgevoel in een dag: zon, strand, gezelligheid, lekker eten en leuke muziek. Ook de eerste editie van het Zuiderzeefestival in Urk bleek een groot succes. Niet dat ze erg lekker weer hadden, maar de goed verankerde tenten zorgde ervoor dat het feest gewoon door kon gaan.
Augustus had er minder zin in. Hoewel er een tweede Drumparktroon in de koker zat, kon deze niet doorgaan door onenigheid tussen de organisatie en de gemeente. Hierdoor bleef het een stille maand.

September, daarentegen, had er gelijk zin in. De aftrap werd groots gegeven in Lelystad, op het LelystART festival. Met onder andere Tim Knol en the Memphis Maniacs schudt het de hele polder weer wakker. Later op de maand gaf de Meester een feestje ter ere van het twintig jarig bestaan van Nirvana´s Nevermind, waar verschillende lokale artiesten samenwerken om het hele album te laten horen.

Ook oktober is druk. Heel druk in het geval van de Popronde. Na een geslaagde eerste keer ging organisator Jan-Melle Liscaljet voor de herhaling, die minstens net zo goed bleek. Vijfentwintig bands op veertien podia! Ook de bandjes zijn druk: Mitss & Kapthijn besluiten ieder weer solo verder te gaan, Right Next Door besloot hun ep niet uit te brengen omdat ze een nieuwe drummer hadden, For Blood And Vengeance brachten hun eerste Clip uit, streden pak-em-beet twintig bands in Flavourland voor de titel van Beste Band van 2011 en gingen Dubsteppen en Agry Goose de samenwerking aan voor het dubbelfeest Aftermath.
Almeerse radio-coryfeeën Olmo en Yos van Een Blok Aan Je Been switchte begin oktober van omroep. Na een lange tijd in de clinch te hebben gelegen met de Stadsomroep Almere, gaan zij hun geluk zoeken bij het net opgerichte Radio A-6, een klein, lokaal internet station.

Deze nieuwe omroep blijkt ook van groot belang voor de 3v12/F redactie, want vanaf begin november zijn ook wij begonnen met het uitzenden van radio, namelijk 3voor12/Flevoland Radio.
Verder wist Vine-Yard het tot de finale van de Amsterdamse Popprijs te schoppen, doordat hun nieuwe drummer uit Haarlem kwam en dropte Psicho zijn album Tijd Leeft.

December was een maand met enkel hoogtepunten. Evant Garden mocht in de finale van de Grote Prijs van Nederland haar kunsten vertonen en ging naar huis met een derde plaats en een prijs voor de beste ritmesectie. The Shakedown 8 brachten hun langverwachte ep uit. Samora kreeg te horen dat ze zich de beste act van Flevoland mocht noemen, tijdens de Flavourland finale.
Vlak voor de kerst werd het stil in de polder. In een uitverkochte Underground lieten vierhonderdvijftig man zien hoe stil stil kan zijn tijdens het singer-songwriterfestival Stille Nacht.
Dan rest ons van dit jaar alleen nog het uiteinde van de kerstvakantie, maar die herinneringen mag je zelf maken.

De redactie van 3voor12/Flevoland wenst je een fijne jaarwisseling, al je vingers en een geweldig en muzikaal 2012!