Een Stille Nacht in de polder

Poppodium Underground zet succesformule door

Door Bart Rouw ,

Vorig jaar viel Lelystad één avond in december eventjes stil. Voor al het olliebollengeweld, de kerstroes en het vuurwerk bood Underground een avond bezinning, door middel van heerlijke muziek. Het Stille Nacht Festival bied ook dit jaar weer een rustmomentje voor de drukte: op 17 december beleef je er de beste singer-songwriters van het moment.

Poppodium Underground zet succesformule door

“Niet om te willen opscheppen, of zo, maar ik vind Stille Nacht het visitekaartje van de Underground.” Aan zijn toon is te horen dat Adriaan Woudstra inderdaad niet uit is op grootspraak. Noch is dat nodig. De promoter van het Lelystadse poppodium mag met trots terugkijken naar een uiterst geslaagde eerste editie, waar onder andere Blaudzun, I Am Oak en Stevie Ann voor de muzikale invulling zorgden.

“In eerste instantie was het niet onze bedoeling hier een terugkerend fenomeen van te maken,” legt Adriaan uit, “maar het was zo´n sterke avond, dat we gek zouden zijn als we het niet zouden doen.” Het concept is wel iets aangepast. “Vorig jaar hadden we enkel Nederlandse bands. Toen duidelijk werd dat de tweede editie er zou komen, waren Bart Drost (manager UG -red) en ik het snel eens dat we dit jaar ook interessante buitenlandse acts wilden hebben.” Dat is gelukt, met verve! De line-up voor de 2011-editie liegt er namelijk niet om. Ons eigen kikkerlandje wordt door Eefje De Visser, Alamo Race Track, The Black Atlantic, Mr A Balladeer en Marten de Paepe vertegenwoordigd. Tom McRae en Rue Royale komen uit Engeland en The Bony King of Nowhere uit België. Het Amerikaanse AA Bondy en The Felice Brothers hebben Lelystad deel gemaakt van hun Europese tour. Klinkt goed.

Wel is alom bekend dat Lelystad niet de meest makkelijke uitgaansgelegenheid is. “Daar is allemaal aan gedacht! Naast de online-kaartverkoop worden er ook kaarten verkocht in de Flevomeer Bibliotheek in Lelystad en in Platenzaak ´t Oortje in Almere. Wat ik, tussen neus en lippen door, de beste platenzaak van de polder vind! Maar ook aan het vervoer is gedacht, want er rijden na afloop bussen terug naar Utrecht en naar Amsterdam. Die laatste maakt ook een tussenstop in Almere, dus er is voor ieder wat wils.” De hele vervoerskwestie is dus getackeld.

Wat rest er verder nog te zeggen? “Het Stille Nacht festival is gewoon een unieke kans om al deze bands op één avond te zien op een festival dat in de regio zijn gelijke niet kent,” sluit Adriaan af. En daar is eigenlijk geen speld tussen te krijgen.

Wie?
Eefje De Visser, Alamo Race Track, The Black Atlantic, Mr A Balladeer, Marten de Paepe, Tom McRae, Rue Royale en The Bony King of Nowhere.
Wat?
Het singer-songwriters festival Stille Nacht
Waar?
Underground (Lelystad)
Wanneer?
17 december
Hoe laat?
20:00
Prijs?
€ 17,50 via Platenzaak ‘t Oor in Almere, Flevormeer Bibliotheek
Lelystad en www.undergroundlelystad.nl

(Zou je kaarten willen winnen? Lees dan dit artikel ook even!)