De drummer is weg, leve de drummer

Five Broken Trees gaat het helemaal anders doen

Tekst: Danitsja Koster; Foto: Richard Terborg ,

Drummer Anthony verlaat per direct Five Broken Trees. Zowel de bezetting van de band als de nummers worden onder de loep gelegd om dit vertrek te kunnen opvangen. Gelukkig maakt de band zich niet zo druk, ze gaan hard aan de slag om deze nieuwe formatie te laten werken als een geoliede punkmachine. Melissa Duijn: “Wij zijn nog lang niet vleugellam, je hoort nog van ons.”

Five Broken Trees gaat het helemaal anders doen

Een klein jaar lang heeft Anthony de Drummer de maat aangegeven en met veel enthousiasme aan Five Broken Trees gewerkt. Onlangs kwam naar buiten dat hij zich wil gaan richten op andere stijlen en dat komt bij de bandleden als een verrassing. “Wij wisten dat Anthony een druk bezet mannetje was omdat hij ook in meerdere bands speelt,” legt basseuse Melissa uit, “maar het leek allemaal te combineren.” Toch besloot Anthony zich te willen richten op zijn studio en andere muzikale paden ontdekken. De band staat achter zijn beslissing en de wegen scheiden zich ogenschijnlijk vredig. De samenwerking is altijd fijn verlopen en Anthony wordt gerespecteerd om zijn muzikaliteit. “Waar het aan ligt dat hij niet lang bij Five Broken Trees heeft gezeten is denk ik de muzikale keuzes die we in die tijd hebben gemaakt. Wij als band willen meer de hardere kant op en bijna hardcore gaan maken.”

Het vertrek van drummer Anthony uit Five Broken Trees slaat een behoorlijk gat in de huidige formatie en geeft ruimte om de huidige verhoudingen opnieuw te overwegen. Met andere woorden, ze gaan het helemaal anders doen! Lead guitarist Mark ruilt zijn gitaar in voor drumstokjes en het basspedaal en gaat vanaf nu door het leven als Mark de Drummer. Slaggitarist Frans ondergaat een identiteitsvermindering en wordt Gitarist Frans. In deze samenstelling heeft de band grootse plannen. “Wij willen de komende maanden een heel ander repertoire opbouwen en eind maart een nieuwe EP uitbrengen.”

Daarnaast wordt er gesleuteld aan de setlist, gezien alle muziek is gebaseerd op twee gitaren. De bandleden maken zich niet zo druk en werken hard om de nummers “ook met één gitaar moddervet te laten klinken!” Dit is een mooie kans voor verdere ontwikkeling en om de huidige muziek nog verder te finetunen. “Wij willen een aantal oude nummers, die wij heel tof vinden, gaan ombouwen zodat het met z'n vieren ook nog superdik klinkt. Verder willen we de komende maanden vooral besteden aan het schrijven van nieuwe, hardere nummers dan dat mensen van ons gewend zijn.” Of deze formatie inderdaad moddervet wordt, dat weten we pas bij hun volgende optreden.