Ook Flevoland krijgt eindelijk eigen muziekrecensenten

Nieuwe lokaal site 3VOOR12/Flevoland in het belang van de scene

Een website in het belang van de muziekscene én om de muziekjournalistiek in Flevoland te verlevendigen. Er rust een zware last op de redactie van 3VOOR12/FLEVOLAND. Flevolandse poppodia en gepassioneerde muziekliefhebbers zijn samen de lokale site gestart. Zaterdag is de lancering. "Het is wel een beetje incestueus."

Nieuwe lokaal site 3VOOR12/Flevoland in het belang van de scene

Flevoland was hard toe aan gedegen muziekrecensenten, zo vertelt Gerald van der Wijngaart van het Almeerse poppodium De Meester. “Echte muziekjournalisten kennen we hier niet. Na een concert in de Meester kopiëren lokale media het persbericht in de krant, dat door ons zelf is geschreven. Dat is jammer, want ook in Flevoland gebeurt er veel op het gebied van muziek”, zegt hij. Daarom besloten verschillende podia samen de lokale site 3VOOR12/Flevoland op te richten.

Van der Wijngaart heeft de oprichting gecoördineerd. “Ik had er in het begin wel een hard hoofd in. Ik was bang dat ik niet genoeg mensen kon vinden, maar het ging juist heel goed.” De redactie bestaat momenteel uit zes schrijvers en twee fotografen. “We moeten nog even twee keer zo groot groeien en dan zitten we gebakken.” Van der Wijngaart is zelf niet van plan tijdens concerten pen en papier ter handen te nemen. “Het is uiteindelijk de bedoeling dat De Meester er uit stapt. Mensen zouden anders het idee krijgen dat de redactie niet onafhankelijk is.”

Alle redacteuren stappen er blanco in. De enige medewerker met ervaring is direct tot hoofdredacteur verheven: Jorrit Dijkstra. Hij is afgestudeerd aan de hogeschool voor journalistiek en is freelancer voor NL Hiphop en Spookradio. Aan hem de taak alles in goede banen te leiden. Hij voorziet geen problemen met de onervarenheid van de schrijvers. “Zolang iedereen gepassioneerd blijft, lees en zie je dat terug in de stukken en foto’s. Dat is het belangrijkste. Door veel oefenen en goede feedback zullen de stukken vanzelf ook journalistiek waardig worden. Dat komt vanzelf, daar ben ik van overtuigd.”

De Meester zal zich echter niet helemaal terugtrekken, zo blijkt later. “We zullen ons er tegen aan blijven bemoeien”, zegt Van der Wijngaart. “We blijven controleren op onjuistheden. Schrijven ze dat het rustig was, terwijl er zeker tweehonderd man stonden, dan zeggen we daar wel wat van”, vertelt hij. “Maar”, voegt hij daar aan toe. “Vonden ze een concert slecht, dan was het slecht.” Daarnaast zullen ze ook een handje blijven helpen met het doorspelen van nieuws of het regelen van een gastenlijst. Van der Wijngaart: “Wij hebben het netwerk, daar willen we ze graag bij faciliteren.”

De redactie draait al enige tijd onzichtbaar warm. Aanstaande zaterdag 27 oktober vindt in De Meester de kick off plaats met optredens van stonerockers Ape Dirt en hiphop trio Vadis Music (Dijkstra: “een beetje incestueus misschien, want daar maak ik zelf onderdeel van uit) en een electroset van Sculfy’s dj’s.